Mladi iz tri države u Vukovaru raspravljali o napretku regiona

Učesnici dijaloga bili su mladi i osobe koje rade s mladima iz okoline Vukovara, Bačke Palanke i Pečuha.

– Ovaj projekat zamišljen je kako bi pomogao razvoju našeg pograničnog regiona, jer ovaj region ne živi kako bi trebalo, u sinergiji. Sva tri naša grada su udaljeni od glavnih gradova države u kojoj se nalaze, ali smo međusobno blizu i povezuju nas mnoge sličnosti. Mnogo je prekograničnih projekata ostvareno, ali problem je održivost – izjavila je prisutnima predsednica Evropskog doma Lana Majer.

Dijalog je predstavljen kao okrugli stol na kojem su učesnici, podeljeni u sedam grupa sa isto toliko moderatora, raspravljali o temama koje se vežu za naš region: politika, kultura i umetnost, obrazovanje, turizam, sport, slobodno vreme i studentska razmena.

– Bila je to jedna kvalitetna diskusija i od svakog učesnika smo naučili nešto novo, što znači da nije uzalud utrošeno vreme. Bio sam moderator na temi obrazovanja što je izuzetno važno za društvo i okolinu. Uzeli smo primere i iskustva iz država članica dijaloga i izdvojili najbolje. Nakon toga odlučili smo da bi trebalo da pratimo primer Finske i azijskih zemalja kada je u pitanju obrazovanje – kaže jedan od moderatora Dejan Gemeri.

Mladi su predložili niz konstruktivnih ideja poput turističkog brendiranja panonske regije održavanjem multifunkcionalnih festivala i projekata. Učesnici su se požalili i kako mladi nisu dovoljno aktivni te da ne iskorištavaju sve svoje mogućnosti i da nisu aktivni u lokalnoj politici.

Jačanje prekogranične saradnje

Cilj organizovanja građanskog dijaloga je poboljšanje komunikacije lokalnih prekograničnih područja, smatra izvršna direktorka Evropskog doma Dijana Antunović Lazić.

– Kroz priču nemačkog iskustva uključili smo zemlje iz našeg regiona i svaki učesnik je bio aktivan u procesu iznošenja problema i rešenja kako za svoju lokalnu zajednicu, tako i za šire područje. Kulturološke, političke, etničke i verske različitosti nas čine drugačijima, ali imamo i sličnosti u vidu lokalnih zajednica. I upravo se o tome danas govorilo. Građanski-dijalog-Dijana-Antunović vukovar bačka palanka pečuh evropski domTema je bila vezana za rad s mladima. Evropski dom Vukovar svake godine učestvuje u organizovanju Dana mladih u Vukovaru, uz PRONI centar i ostale gradske institucije. Na ovaj način želimo upoznati mlade, omogućiti im da se informišu i dati im prostor za razgovor i dijalog. Druga tura dijaloga će biti u Bačkoj Palanci sredinom septembra, a svi zaključci će biti predstavljeni na Dunavskoj strategiji u Bugarskoj sredinom oktobra. Drago nam je što smo spojili iskustva i praksu i na taj način delujemo u cilju poboljšanja kvaliteta života lokalne zajednice – naglasila je Dijana Antunović Lazić za naš portal.

Gosti dijaloga bili su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković i zamenica generalnog konzula Republike Mađarske u Osijeku Ena Obradović.

Građanski dijalog u okviru Dana mladih Vukovar provodi Evropski dom Vukovar s partnerima iz Hrvatske, Mađarske, Nemačke i Srbije u svrhu umrežavanja i razvoja ideja za nastanak i jačanje efikasnog regiona.

The post Mladi iz tri države u Vukovaru raspravljali o napretku regiona appeared first on srbi hr.

Original Article