Mladi iz tri države u Vukovaru raspravljali o napretku regiona

Učesnici dijaloga bili su mladi i osobe koje rade s mladima iz okoline Vukovara, Bačke Palanke i Pečuha.

– Ovaj projekat zamišljen je kako bi pomogao razvoju našeg pograničnog regiona, jer ovaj region ne živi kako bi trebalo, u sinergiji. Sva tri naša grada su udaljeni od glavnih gradova države u kojoj se nalaze, ali smo međusobno blizu i povezuju nas mnoge sličnosti. Mnogo je prekograničnih projekata ostvareno, ali problem je održivost – izjavila je prisutnima predsednica Evropskog doma Lana Majer.

Dijalog je predstavljen kao okrugli stol na kojem su učesnici, podeljeni u sedam grupa sa isto toliko moderatora, raspravljali o temama koje se vežu za naš region: politika, kultura i umetnost, obrazovanje, turizam, sport, slobodno vreme i studentska razmena.

– Bila je to jedna kvalitetna diskusija i od svakog učesnika smo naučili nešto novo, što znači da nije uzalud utrošeno vreme. Bio sam moderator na temi obrazovanja što je izuzetno važno za društvo i okolinu. Uzeli smo primere i iskustva iz država članica dijaloga i izdvojili najbolje. Nakon toga odlučili smo da bi trebalo da pratimo primer Finske i azijskih zemalja kada je u pitanju obrazovanje – kaže jedan od moderatora Dejan Gemeri.

Mladi su predložili niz konstruktivnih ideja poput turističkog brendiranja panonske regije održavanjem multifunkcionalnih festivala i projekata. Učesnici su se požalili i kako mladi nisu dovoljno aktivni te da ne iskorištavaju sve svoje mogućnosti i da nisu aktivni u lokalnoj politici.

Jačanje prekogranične saradnje

Cilj organizovanja građanskog dijaloga je poboljšanje komunikacije lokalnih prekograničnih područja, smatra izvršna direktorka Evropskog doma Dijana Antunović Lazić.

– Kroz priču nemačkog iskustva uključili smo zemlje iz našeg regiona i svaki učesnik je bio aktivan u procesu iznošenja problema i rešenja kako za svoju lokalnu zajednicu, tako i za šire područje. Kulturološke, političke, etničke i verske različitosti nas čine drugačijima, ali imamo i sličnosti u vidu lokalnih zajednica. I upravo se o tome danas govorilo. Građanski-dijalog-Dijana-Antunović vukovar bačka palanka pečuh evropski domTema je bila vezana za rad s mladima. Evropski dom Vukovar svake godine učestvuje u organizovanju Dana mladih u Vukovaru, uz PRONI centar i ostale gradske institucije. Na ovaj način želimo upoznati mlade, omogućiti im da se informišu i dati im prostor za razgovor i dijalog. Druga tura dijaloga će biti u Bačkoj Palanci sredinom septembra, a svi zaključci će biti predstavljeni na Dunavskoj strategiji u Bugarskoj sredinom oktobra. Drago nam je što smo spojili iskustva i praksu i na taj način delujemo u cilju poboljšanja kvaliteta života lokalne zajednice – naglasila je Dijana Antunović Lazić za naš portal.

Gosti dijaloga bili su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković i zamenica generalnog konzula Republike Mađarske u Osijeku Ena Obradović.

Građanski dijalog u okviru Dana mladih Vukovar provodi Evropski dom Vukovar s partnerima iz Hrvatske, Mađarske, Nemačke i Srbije u svrhu umrežavanja i razvoja ideja za nastanak i jačanje efikasnog regiona.

The post Mladi iz tri države u Vukovaru raspravljali o napretku regiona appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.