Млади активисти из Француске основали удружење „Европски корени“

Млади-активисти-из-Француске-основали-удружење-“Европски-корени”

уторак, 28.11.2023,  13:00 -> 14:11

Млади активисти из Француске основали удружење „Европски корени“

Представљамо удружења: „Европски корени“ и Савез Срба Француске из Париза, који окупљају представнике друге и треће генерације наших исељеника. Њихове активности усмерене су на очување српског културног и историјског наслеђа и очувању веза са домовином.

О Удружењу „Европски корени“ разговарали смо са њиховим представницима, председником Немањом Димитријевићем и потпредседником Марком Гојковићем, који су недавно боравили у Србији и том приликом били гости наше редакције.

„Моје име је Немања Димтријевић, имам 20 година, родом сам из Јагодине и већ 8 година живим у Паризу, где сам са својим пријатељем и сарадником Марком Гојковићем направио удружење Европски корени, које се бави промоцијом културе и историје, и окупљамо наше младе људе и наше студенте у Француској првенствено, а тако и широм Европе и Србије.“

Немања студира примењену математику, док је Марко био на студијама бизниса, а сада има своју фирму, која се бави прометом некретнина.

„Зовем се Марко Гојковић, рођен сам у Паризу и имам 19 година. Моји родитељи су дошли у Француску 2001. године. Циљ Асоцијације је да се што већи број студената и наше омладине заинтересује за нашу историју, да се не заборави одакле смо и шта смо.“

Удужење „Европски корени“ основано је на Савиндан ове године и члан је Савеза Срба Француске, тј. кровне организације која окупља Србе у тој земљи.

„Савезу помажемо тако што радимо промотивни материјал и помажемо у организовању њихових догађаја. Помажемо и осталим удружењима која нису у Савезу и имамо одличан контакт са своим нашим институцијама, Културним центром Србије и нашом Амбасадом у Паризу“, каже Немања.

Разговарали смо и о будућим плановима Европских корена.

„Тренутно радимо на организацији једне интересантне конференције у Паризу, 25. новембра, која ће имати за циљ историје српско-француског пријатељства и једна од тема ће бити како побољшати наше геополитичке односе између Србије и Француске“, објаснио је Немања.

У разговору смо се дотакли и личних планова ова два млада човека.

„Желело бих после мог магистраског рада да с евратим у Србију и помогнем нашем друштву колико год и како год могу“, каже Немања.

Сличне планове има и Марко.

„Мислим да ћу се вратити у Србију и можда покренути бизнис и овде, а то је веома јак разлог да се вратим у Србију“, каже Марко, а ми им желимо сву срећу.

Detaljnije