Ministar Vukosavljević posetio Srpsku teoretsku gimnaziju u Temišvaru

by Urednik

Tom prilikom ministar je razgovarao sa direktorom škole Jadranom Klanicom o tekućim aktivnostima i planovima gimnazije, kao i o konkretnim koracima koje Ministarstvo kulture i informisanja može da preduzme kako bi pomoglo rad ustanove od velike važnosti za naš narod u Rumuniji, poput predstavljanja akcije „Negujmo srpski jezik" i doniranja knjiga školskoj biblioteci.

Vukosavljević je uručio školi majice i plakate akcije „Negujmo srpski jezik", kao i ediciju knjiga „Prvi svetki rat u srpskoj književnosti".

Nastava na srpskom jeziku u Rumuniji ima tradiciju dugu skoro dva i po veka, temelji ove gimnazije postavljeni su 1934. godine, a do tada se nastava odvijala u gimnaziji koja je uglavnom bila deo drugih gimnazija. Od 1990. godine ova gimnazija počinje da radi kao samostalna škola i zauzima posebno mesto u očuvanju jezika naše manjine u toj zemlji.

Gimnazija ima danas, pored pripremnog odeljenja, po jedno odeljenje od I do VIII razreda i po dva od IX do XII razreda, filološki i matematičko-informatički smer. Škola broji 178 učenika i predstavlja jedan od ključnih činilaca u očuvanju srpske kulture u Rumuniji.

Da podsetimo, u Temišvaru su otvoreni "Dani srpske kulture u Temišvaru", manifestacija koja će u narednih mesec dana predstaviti srpsku kulturu stanovnicima tog rumunskog grada i okoline.

Original Article

Related Posts