MILENKO VUKOVIć (32), RELI VOZAč IZ SENT MARGRETENA

Jedini vozač reli-automobila sa prostora eks-Jugoslavije koji se profesionalno takmiči u Švajcarskoj je Milenko Vuković (32), rodom iz Zvornika u Bosni i Hercegovini. Milenko živi u Sent Margretenu, a ovim se zahtevnim poslom bavi već 12 godina, profesionalno poslednjih pet. Vozio je od 2001. do 2003. šampionat Srbije i Crne Gore na kružnim stazama, a generalni sponzor mu je bila rafinerija ulja „Optima“ iz Modriče i od tada se profesionalno takmiči u Švajcarskoj i po celoj Evropi. Prošle godine je formirao sopstveni tim koji se zove “ Scudevo Motorsport Ingenering“i oni ga prate na svim trkama. Milenko ima još jednog vozača u svom timu, Italijana po poreklu.

Trke u inostranstvu

– Interesantno je da iako veoma bogata zemlja, Švajcarska nema stazu za kružne trke i oni ih organizuju u drugim zemljama Evrope – češkoj, Italiji, Belgiji, Francuskoj i Austriji, a te trke se boduju za državni šampionat Švajcarske – priča nam Milenko Vuković.

– Veliki uspeh sam postigao na brdsko-brzinskim trkama u Austriji i Švajcarskoj ali nisam imao sreću da vozim sve šampionate do kraja. Nedostajalo mi je novca jer ovaj sport puno košta. Ove godine smo rešili da vozimo celi šampionat Švajcarske, s nadom da će sponzori održati svoja obećanja – kaže za „Vesti“ Vuković.
Ove godine ima nov trkački auto („reno-klio“) i dobre tehničke uslove za takmičenje.
– U švajcarskom šampionatu takmiče se kolege iz raznih krajeva sveta i razne nacionalnosti, ali ja sam jedini sa prostora bivše Jugoslavije i jedini sam koji ima vlastitu radionicu za održavanje i popravljanje trkačkih automobila.
Kaže da je srećan što ima priliku da živi od posla u kojem uživa. „Najslađa“ pobeda bila mu je ona u Interlakenu kada je trijumfovao pored mnogo jače konkurencije, sa manje vrednim i „sposobnim“ automobilom.

Prevrtanje u Monci

Milenko nam kaže da se do sada samo jednom lakše povredio prilikom prevrtanja na stazi u Monci (Italija). Ne zaboravlja i da napomene da mu je kum Milovan Vesnić, jedan od najpoznatijih trkača u Srbiji i Crnoj Gori. Sin Milan je pravi naslednik i već ide na trke sa ocem.