Milan Savić: Spremni ulazimo u olimpijsku godinu

milan-savic:-spremni-ulazimo-u-olimpijsku-godinu

Tekuća, 2024. je olimpijska godina, godina kada se najbolji sportisti na planeti okupljaju i odmeravaju snage na turnirima. Kako bi se na pravi način spremili za završne borbe, potrebno je, prvenstveno, biti zdrav, a kasnije i trenirati u savršenim uslovima i pripremiti telo i um za najbolje rezultate. Upravo brigu o fizičkom zdravlju vrhunskih sportista i odlične uslove za njihovo treniranje nudi Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Smešten u zelenoj oazi Košutnjaka, ovaj naučnoistraživački kompleks nudi najbolje uslove za treniranje i oporavak, kako rekreativaca, tako i najboljih sportista u državi. Godina kada se održavaju Olimpijske igre u Parizu bila je povod da porazgovaramo sa Milanom Savićem, direktorom Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji nam je otkrio šta je sve urađeno u poslednjih godinu dana otkako je na čelu ove institucije.

Kako biste ocenili vašu prvu godinu na čelu Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije?

Više volim kada drugi pričaju, ali u ovom slučaju možemo da se vodimo i brojkama, a one kažu da je 2023. bila jako uspešna i da je u Odeljenju za fizičko vaspitanje i rekreaciju realizovano šest programskih zadataka, u okviru delatnosti koje predviđa Zakon o sportu Republike Srbije. Na zadacima je bilo angažovano osam profesora fizičkog vaspitanja koji su učestvovali u sprovođenju aktivnosti i pružanju stručno-savetodavne pomoći za preko 800 stalnih korisnika. Programi su se ostvarivali kroz sportske i fitnes aktivnosti u okviru Nacionalnog trening centra, preventivno-korektivne gimnastičke vežbe za decu školskog uzrasta, kroz obuke i usavršavanja tehnike plivanja u okviru naše škole plivanja.

Organizovali smo i besplatne programe rekreativnog plivanja za osobe preko 60 godina, sa opštine Čukarica, kao i besplatan program obuke učenika školskog uzrasta za vreme letnjeg školskog raspusta – čak 12.000 njih je prošlo kroz usluge ovog odeljenja. Renovirali smo zatvoreni bazen, ovih dana otvaramo dvoranu na koju će Beograd i Srbija biti ponosni, u kojoj će reprezentativci trenirati. To je samo jedan deo onoga što smo uradili i zbog čega smo s puno entuzijazma ušli u novu godinu.

Osim rekreativaca, Zavod je baza od koje kreće i testiranje vrhunskih profesionalaca. Na koji način se oni testiraju?

Veoma je važno da znamo da je Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije jedina institucija u državi za obavljanje lekarskih pregleda sportista. U dugogodišnjoj praksi Zavoda, multidisciplinarnim pristupom testiranju omogućava se perspektivnim i vrhunskim sportistima da kroz utvrđivanje nivoa motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, morfoloških i psiholoških karakteristika, kontrolišu stanje svoje pripremljenosti. Poslednjih godina se sve više prepoznaje značaj provera sistema za kretanje i procena motoričkog statusa, od strane svih onih koji treniraju i žele da na optimalan način unaprede svoje sposobnosti. Samo u prethodnoj godini, broj planiranih testiranja je premašen za 29 odsto, što znači da je potrebno proširiti trenutne kapacitete za ovu godinu.

Možete li nam reći nešto više o inovacijama koje sprovodite u Zavodu?

Naravno. Naš tim svakodnevno radi na razvijaju novih tehnologija i testova, odnosno protokola testiranja, ali i nove opreme koja može omogućiti rutinsko dobijanje najpotrebnijih informacija za optimizaciju trenažnog procesa. Jedan od trenutnih razvojnih projekata koje sprovodimo u Centru za motorička istraživanja jeste „Uspostavljanje metodologije za sveobuhvatnu evoluciju sprinterskog trčanja“. Projekat podrazumeva uvođenje najsavremenijih visokopreciznih GPS uređaja za praćenje kinematike i kinematičkih trčanja kojom bi se izbegla trenutna ograničenja rutinskih metoda testiranja i omogućilo praćenje većeg broja najvažnijih parametara koji opisuju maksimalne sposobnosti kao i efikasnosti trčanja. To je samo jedna od inovacija kojima se bavimo, a sve u svrhu što bolje pripreme naših sportista, kako za predstojeće Olimpijske igre, tako i za druge nastupe tokom sezone.

U Zavodu radi veliki broj stručnih lica. Da li se bavite njihovim usavršavanjem i imaju li prostora da nauče šta je novo u njihovoj branši?

Apsolutno. Rad na unapređivanju naših stručnih saradnika je od ključne važnosti i posvećeni smo njihovom napretku u svakom smislu. Trenutno tri saradnika pohađaju doktorske studije iz oblasti sporta i medicine sporta, a u planu je dodatno organizaciono unapređivanje. Zavod za sport učestvuje i u okviru nacionalnog projekta BIO4, u okviru kog je učestvovao u kreiranju predloga za sportske i rekreativne sadržaje unutar kampusa kao i predloga za Laboratorije za biomehanička istraživanja. Plan je da s početkom rada BIO4 kampusa, deo saradnika Zavoda počne da radi u Laboratoriji, što će dodatno podići kapacitete naučnoistraživačke delatnosti.

Post Views: 140

Originalni tekst