mi-smo-deca-vesela

Mi smo deca vesela

by Urednik

Kulturno sportsko društvo”Bambi” iz Beča organizovalo je proteklog vikenda, jubilarni, 10. festival “Mi smo deca vesela”, koji je okupio 430 mališana iz Austrije, Srbije i Evrope.

Dečija manifestacija je trajala tri dana i bila je namenjena deci uzrasta od 4 do 16 godina.

U okviru festivala, mališani su imali priliku da nauče mnogo o svojoj tradiciji, tradicionalnim instrumentima, pevanju i igri u okviru edukativnih radionica.

Učestvovali su u kulturno-umetničkom programu, zabavljali se i učili na radionicama u prirodi, ali se i međusobno upoznali, družili i proveli vreme sa svojim vršnjacima.

S obzirom da manifestacija već ima tradiciju od 10 godina, aktivno se radi na tome da postane međunarodna, i da uvečšće u njoj uzme što više društava iz Srbije, Austrije i
Evrope.

– Ovakvi festivali su odlična prilika da deca uče o svojoj tradiciji, kulturi i jeziku, ali i odlična prilika da se lepo provedu, upoznaju sa drugom decom i još bolje povežu. Obaveza nas starijih je da srpsku tradiciju, kulturu i jezik prenesmo na mlađe generacije, što smo svojim angažmanom aktivno i radili tokom sva tri dana koliko je festival i trajao. Osim toga, spojili smo lepo i korisno, pa smo 1. maja, nakon karnevalske šetnje povodom Međunarodnog praznika rada, napravili zajedničko druženje za decu i roditelje i odlično se proveli – rekao je Aleksandar Stanković, predsednik KSD “Bambi”.

Umetnički rukovodilac Društva Aleksandar Pantić istakao je da mu je dečiji festival lično najdraža i najvažnija manifestacija “Bambija” jer je edukativno-zabavnog karaktera.

Ona, kako je dodao, sadrži četiri veoma važna segmenta za razvoj dece, a to su: edukacija, prezentacija, animacija u prirodi i zabava/ druženje.

– Kroz razne radionice do novog znanja. Preko prezentacije kulture, tradicije, igre, pesme i nošnje pred prepunom salom, do novog iskustva. Preko animacije u prirodi do novih veština i većeg kontakta sa prirodom. Preko zabave i druženja do novih neraskidivih prijateljstava. Na kraju, kako je deci bilo na festivalu može se opisati jednom, a najčešćom, njihovom rečenicom: “Hoćemo još”” – rekao je on.

Ovogodišnja manifestacija bila je i humanitarnog karaktera pošto su prikupljana sredstva za bivše borce sa Košara kojima je pomoć potrebna.

ČUVARI OBIČAJA: KSD “Bambi”
U prirodi je najlepše

Jubilej

Festival “Mi smo deca vesela” održan je pod pokroviteljstvom 16-te bečke opštine Otakring i grada Beča. Inače “Bambi” ove godine obeležava pet decenije postojanja, pa su sve manifestacije u znaku tog velikog i značajnog jubileja.

Detaljnije

Related Posts