Masovna privođenja u Negoslavcima

Prema za sada nezvaničnim informacijama, najmanje osam meštana Negoslavaca jutros je ili privedeno na policijsko saslušanje ili uhapšeno. Ove osobe dovode se u vezu sa ratnim zločinima koji su se 1991. godine dogodili na širem području Vukovara. Da je do određenih hapšenja zaista došlo potvrdili su nam iz Policijske uprave Vukovarsko-sremske, međutim još uvek se čeka na zvanično saopštenje.

Vest o hapšenju osam Negoslavčana potvrdio nam je i načelnik istoimene opštine Dušan Jeckov. On navodi i da su, prema njegovim saznanjima, svi uhapšeni 1991. godine bili zaposleni u poljoprivrednom kombinatu Vupik, a neki od njih i danas tamo rade.

– Kao čovek izražavam razočarenje jer je od rata prošlo 30 godina pa se naprosto pitam kada će ovome doći kraj. Zbog činjenice da su svi uhapšeni radili u Vupiku nema sumnje da ih se želi povezati sa događajima na Ovčari. To što je neko tamo radio ili bio mobilisan ne znači da je počinio ratni zločin. Nadam se da će to istraga i potvrditi kada su u pitanju ovi ljudi. Reč je o običnim ljudima koji žive u našem mestu čitave svoje živote, a većina njih je bila ranije pozivana na informativne razgovore i uredno se na njih odazivala. Da su imali potrebu da beže od pravde ne bi odlazili na te razgovore. U interesu je svih nas da se zločini istraže, ali ja bih voleo da se istim intenzitetom kojim se provode istrage za zločine nad pripadnicima većinskog naroda, provode i istrage o zločinima nad pripadnicima srpske zajednice u Vukovaru – kaže Dušan Jeckov i dodaje da se iz pojedinih desničarskih krugova učestalo stavlja anatema na sve meštane ovog sela i nameće im se kolektivna krivica.

Kako takođe nezvanično saznajemo većina meštana je mirno privedena na razgovor, dok je prilikom hapšenja dvojice Negoslavčana izvršen kompletan pretres kuće, a oni su odvedeni sa lisicama na rukama .

The post Masovna privođenja u Negoslavcima appeared first on srbi hr.

Original Article

(Visited 4 times, 1 visits today)