Makron: „Priznavanje palestinske države nije tabu u Francuskoj“

makron:-„priznavanje-palestinske-drzave-nije-tabu-u-francuskoj“

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da priznavanje paletinske države nije „tabu“ u Francuskoj, u vreme kada raste svetska frustracija zbog izarelskih operacija u Gazi.

Francuska i EU dugo podržavaju rešenje sa dve države na Bliskom istoku ali tvrde da se to treba postići pregovorima. Kako su pregovori dugo u blokadi i kako se produbljuje izraelska ofanziva protiv Hamasa u Gazi, neke evropske zemlje izražavaju podršku tome da se palestinska država prizna ranije.

„Priznavanje palestinske države nije tabu u Francuskoj. Dugujemo to Palestincima čije aspiracije su suviše dugo gažene. Dugujemo to Izraelcima koji su živeli kroz najgori antisemitski masakr našeg vremena. Dugujemo to regionu koji nastoji da se uzdigne iznad onih koji promovišu haos i  seju osvetu“, rekao je Makron na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom u Parizu.

Nije rekao kada bi i  pod kojim uslovima Francuska mogla da prizna palestinsku državu i malo je verovatno da će Francuska jednostrano doneti takvu odluku, piše AP ali dodaje da Francuska ima važnu diplomatsku težinu i da je ona jedna od pet stalnih članica u Savetu bezbednosti UN.

„Naši partneri u regionu, posebno Jordan, rade na tome, mi radimo na tome sa njima. Spremni smo da doprinesemo tome u Evropi i Savetu bezbednosti“,rekao je Makron.

On je takođe pozvao na prekid vatre u Gazi i upozorio da je izraelska ofanziva u Rafi na granici sa Egiptom dovela do „humaitarne katastrofe bez presedana“.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je ranije ovog meseca da bi njegova zemlja mogla zvanično da prizna palestinsku državu posle uspostavljanja prekida vatre u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbija državnost Palestine i nije bilo značajnijih prgovora o rešenju sa dve države od 2009. godine. Potez nekih od ključnih saveznika Izraela da prizna palestinsku državu mogao bi da izvrši pritisak na Izrael da nastavi pregovore, piše AP.

Post Views: 153

Originalni tekst