Маја Херман Секулић трећи пут амбасадор наше поезије и културе на Светском конгресу песника

Маја-Херман-Секулић-трећи-пут-амбасадор-наше-поезије-и-културе-на-Светском-конгресу-песника

понедељак, 16.10.2023,  10:07 -> 11:00

Маја Херман Секулић трећи пут амбасадор наше поезије и културе на Светском конгресу песника

Наша позната песникиња, романописац, есејиста, преводилац и доктор компаративне књижевности – Маја Херман Секулић – поново је, по трећи пут, после конгреса у Индији и Мађарској, била једини представник српске поезије на 42. Светском конгресу песника.

Овај конгрес постоји преко 50 година, али се није увек могао одржати у пуном саставу, из објективних разлога. Овогодишњи конгрес био је јединствени догађај – недељу дана поезије, размена информација из културе, дружења више од 100 песника из целог света.

На конгресу су најзаступљенији били представници Кине, затим многобројни представници земаља Латинске Америке, Индије и Израела. У ту част издата је и импресивна песничка антологија под називом „Моћ речи,“ чије је издање посебно поздравила председница др Мариа Еугениа Соберанис из Мексика, као почетак нове едиције књига под покровитељством Светског конгреса песника.

Конгрес је одржан од 22. до 29. септембра на величанственом броду МСЦ Дивина који је водио песнике света Средоземљем од Италије и римске луке Цивитавекија до Сиракузе на Сицилији до Валете на Малти и грчких острва Санторини и Миконос са повратком кроз Месину, назад до Рима.

У Риму је, 6. октобра, Маји Херман Секулић предата највиша Citta del Galattea награда, међу значајним италијанским и светским именима у култури и политици. Организација Verbumlandart, под вођством књижевнице Регине Ресте, на челу са угледним писцем Серџом Камелинијем, а која је покровитељ ове награде, слави пуних 10 година постојања и добила је том приликом златну медаљу лично од председника Италије.

Маји Херман Секулић, која је троструки лауреат ове награде за песму, књигу поезије и изврсност у каријери, овом приликом је у римском хотелу Квиринале, уручена њихива највиша интернационална награда за изврсност у светској књижевности и посебно за роман „У потрази за Лолитом“, на енглеском. Овај роман је изашао у више издања на српском, а ускоро се очекује и на италијанском језику.

По повратку у Србију, Мају Херман Секулић је сачекало у Смедереву (8.10.) признање Златни траг у оквиру Деспотове заклетве, удружења Расковник, управо за заслуге у ширењу наше речи у свету. 

Detaljnije