Lokomotiva “Kostolac” iz Požege stigla u Pariz

Sve sa šinama, na kojima je od 1951. godine do prošlog četvrtka stajalo u Železničkom muzeju u Požegi, srpsko kulturno dobro, staro 102 godine već par dana je “parkirano” u centru Pariza.

Lokomotiva “Kostolac”, koja je ime dobila po rudniku lignita u kome je službovala pred “penziju”, biće jedan od glavnih eksponata na izložbi vojnog naoružanja i opreme koju Francuzi planiraju u okviru ceremonije 100-godišnjice pobede saveznika u velikom ratu.

Među odabranim eksponatima, kao jedina lokomotiva, parnjača iz Srbije, zaslužila je mesto zvanjem “učesnice” Solunskog fronta, na koji je srspkim i francuskim snagama u podnožje Kajmakčalana dovozila ljudstvo i municiju.

Koliko organizatori proslave u Parizu pridaju značaj izložbi, koja će biti priređena od 4. do 19. novembra, govori podatak da će ona biti smeštena ispred Palate invalida pod kojom je Napoleonov grob, u okviru Vojne bolnice iz vremena Luja 14.

– Parna lokomotiva za koju su Ugovor o ustupanju na privremeno korišćenje potpisali generalni direktor “Železnica Srbije” AD Miroslav Stojičić i predsednik francuskog udruženja Stefan Iston 8. oktobra, deo je tehničke zbirke Železničkog mujeza u Beogradu i ima izuzetnu vrednost. Zbog tehničkih karakteristika, istorijske uloge i vrednosti proglašena je kulturnim dobrom – saopštile su Železnice Srbije.

Zovu je i “dvoglava aždaja”

“Kostolac” je 1916. napravljen u Filadelfiji, u fabrici “Baldwin Locomotive Works”, po zamislima francuskih konstruktora Pešoa i Burdoa, po kojima je čitava serija ovih vučnih vozila dobila ime.

Jedna je od 420 lokomotiva ovog tipa koje su tih godina napravljene u Americi i Evropi.

Zbog dva kotla na različitim stranama, koja joj omogućuju kretanje prugom u oba smera, bez okretanja, ova lokomotiva nazvana je “dvoglava aždaja”.

Uz parnjaču, koja je sačuvana u Srbiji do današnjih dana, opstala je još jedna koja se nalazi u Drezdenu, ali je neispravna.

Posle izložbe u centru Pariza spska “dvoglava aždaja” biće preseljena u predgrađe francuske prestonice, u muzej parnih lokomotiva iz Velikog rata.

Po ugovoru Francuzi su dužni da je vrate u roku od godinu dana, a da bi je privremeno koristili morali su da plate 300.000 evra na ime osiguranja.

izvor : blic.rs

Original Article