Litija prošla centrom Vukovara do obnovljenog krsta

Proslava Bogojavljenja započela je okupljanjem vernika u sabornom hramu Sv. Oca Nikolaja na svetoj liturgiji koju su služili vukovarski parosi Saša Kuzmanović, Miljen Ilić i Vukašin Cvetojević. Nakon liturgije organizovana je litija koja se uputila od crkve prema obnovljenom bogojavljenskom krstu postavljenom na obali Dunava koji je tom prilikom i osveštan.

– Draga braćo i sestre, svedoci smo stradanja i razapinjanja ovog mučeničkog grada, ali isto tako smo svedoci i njegove obnove i njegovog svojevrsnog vaskrsenja. Ali, ako ne budemo obnavljali duše naše i naše celokupno biće džaba nam je i uzaludna ova materijalna obnova koju vidimo oko nas. Džaba nam je da obnavljamo i krstove i hramove, i zgrade i kuće, ako nemamo ljubavi i ako ne budemo čovekoljupci po ugledu na Gospoda Boga. Jeste da je danas ovaj ovde krst podignut i uzdignut i možemo da kažemo kao na praznik Vozviženja časnog krsta: „Krst je uzdignut, uznesimo se i mi zajedno s njim“. Uznesimo naše biće ka Gospodu, uznesimo i srca naša i duše naše i popravljajmo se na bolje. Ne odlažimo taj momenat u našim životima. Neka on bude danas! – istakao je u prigodnoj besedi stojeći ispred upravo osveštanog krsta prvi vukovarski paroh Saša Kuzmanović.

Prota Kuzmanović nije propustio priliku da zahvali rukovodstvu Grada Vukovara na njegovom trudu i dobroj volji da sredstvima iz gradskog budžeta obnovi ovo srpsko pravoslavno znamenje.

– Još jednom zahvaljuem Gradu Vukovaru, čelnicima grada, što su obnovili ovo krsno znamenje, podigli ga. Radujem se budućim projektima i saradnji na dobrobit svih žitelja ovoga vaskrsavajućeg grada. Kao što vaskrsava grad tako vaskrsavamo i svi mi koji živimo unutar njega. Da vaskrsavamo i da se obnavljamo – zaključio je prota.

bogojavljenska litija i krst Vukovar
Foto: Eparhija osečkopoljska i baranjska

Svečanom činu osvećenja pravoslavnog krsta na Dunavu ispred gradskog rukovodstva prisustvovala je i zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Inače, krst je podignut još krajem 19. veka. Sam krst je bio visine 255 centimetara, a na njemu je bilo oslikano Raspeće Hristovo, dok je na postamentu bila ikona Bogojavljenja tj. Krštenja Hristovog. U ratnom vihoru 1991.godine krst je oštećen i od njega je ostao samo postament sa delovima ograde oko njega.

Obnova i osvećenje bogojavljenskog krsta ujedno znači i obnovu bogojavljenske litije koja će od ove godine na taj praznik biti redovno održavana, a možda ponovo zaživi i običaj plivanja za Časni krst.

The post Litija prošla centrom Vukovara do obnovljenog krsta appeared first on srbi hr.

Original Article