Letos požari, sada potop

Prvo razorni požari, pa pandemija Covida-19 i ekonomski krah cele regije koja se oslanja na turizam, a sada – poplave. Sve se u samo osam meseci obrušilo na južnu obalu NSW, čiji stanovnici ne pamte godinu kao što je 2020.

Iako je nevereme u ponedeljak popustilo, na snazi su i dalje bila upozorenja nadležnih na opasnost od jakih udara vetra i opasnih, visokih talasa. Ali, barem je stala kiša koja je tokom vikenda natapala celu oblast od Vulongonga prema krajnjem jugu obale i za sobom ostavila potpuni haos.

Zbog plavljenja lokalnih reka, izdata su naređenja za evakuaciju stanovništva u okolini mesta Moruja i Naura, a pod vodom su bili i delovi Saseks Inleta, Berija, Kajame, Port Kemble…

U okolini Naure palo je više od 300 milimetara kiše, pa su pojedini žitelji ovog mesta morali da budu evakuisani čamcima čak i iz sopstvenih automobila u kojima su ostali zarobljeni nasred poplavljenih puteva. Reka Šolhejven je kod ovog gradića dostigla rekordan vodostaj od čak 4,4 metra, dok je reka Moruja nadošla preko dva metra. Lokalno stanovništvo navodi da tako visok nivo vode nije viđen još od 1991. godine.

Služba za hitne situacije Novog Južnog Velsa je samo u nedelju primila više od 1.600 poziva iz raznih područja. Na više lokacije organizovane su hitne evakuacije, ukupno 18, ali na sreću nijedan život nije bio ugrožen.

Međutim, posle svega što ih je zadesilo od početka godine, stres od ovih poplava, kao i pričinjena materijalna šteta, dovoljno su veliki teret za stanovnike ovog dela države.

– Prošli smo kroz požare, pa onda korona, pa recesija, a sada jake kiše. Iza nas je još jedan težak i stresan vikend – rekao je savezni poslanik za region Bige Endrju Konstans, koji je obavestio javnost da će značajan broj porodica koje se još oporavljaju od letnjih požara, a žive zapadno od autoputa Princess Highway, bar nekoliko dana biti odvojen od ostataka sveta.

Nevreme se u ponedeljak preselilo severnije, na obale Sidneja, što je u severnom delu najvećeg australijskog grada dovelo do potpune obustave vodenog transporta, odnosno zbog velikih talasa prestali su sa radom svi brodovi koji saobraćaju prema Menliju.

Takođe, u pojedinim južnim predgrađima jak vetar je obarao stabla i pričinio značajnu materijalnu štetu – oštećeni su krovovi kuća, uništeni automobili, porušene ograde…

Poginuo surfer u Sidneju

Žestoko nevreme koje se u ponedeljak prenelo na severne obale Sidneja, odnelo je i jedan ljudski život. Surfer (44 godine) je nastradao kod plaže Kolaroj nedugo iza podneva, kada su ga veliki talasi bacili na odvodnu cev koja izbacuje olujnu vodu u more. Iako je još davao znake života kada su ga ljudi besvesnog izvukli na plažu, kasnije je preminuo u Kraljevskoj bolnici severnih obala.

Utopio se kajakaš

Nevreme je tokom vikenda pogodilo i Kanberu, gde se u nabujaloj reci Marambidži udavio jedan kajakaš. Nesreća se dogodila u nedelju, kada se čamac nastradalog najpre zaglavio, a zatim i prevrnuo ispod mosta. Nedugo pre incidenta, kajakaš se odvojio od grupe drugih veslača i otišao sam na drugu stranu. Njegovo beživotno telo spasilačke službe su pronašle u vodi tek posle četiri sata.

„Oživelo“ jezero Džordž

Kiša koja je natapala veći deo NSW, uspela je da posle dugo vremena „oživi“ jezero Džordž, nedaleko od Kanbere. Ovo jezero je u stvari endoreički ili terminalni basen, odnosno jezero koje samo akumulira vodu od padavina, a nema reke u koje otiče, niti iz kojih voda dolazi u njega.

Jezero Džordž je poslednjih godina bilo skoro sasvim suvo, da bi se sada njegov veći deo napunio vodom. Izuzetno je velike površine (25 sa 10 kilometara), ali njegova dubina nikada ne prelazi jedan metar.

Oko Kanbere su nadošle i reke Kvinbijan, Marambidži i Molonglo, pa je voda sa brane Skrivener morala da bude delimično puštena u centralno gradsko jezero Barli Grifin, čiji je nivo sada takođe veći nego pre.

Чланак Letos požari, sada potop се појављује прво на Vesti online.

Original Article