Leto za nezaborav

Stotinak milja istočno od Klivlenda, prema NJujorku, u malom idiličnom naselju Šejdland (Pensilvanija), čija okolina podseća na Šumadiju, nalazi se veliko imanje Istočnoameričke eparhije Srpske pravoslavne crkve, u čijem sastavu je i dečje letovalište, omiljeno mesto okupljanja srpske dece i omladine iz ovog dela Amerike.

Svakog leta, od početka jula pa sve do polovine avgusta, ovde prodefiluju na stotine mališana i omladine uzrasta od sedam do 17 godina. Uslovi za letovanje su više nego dobri, pa se tu okupe mladi iz svih krajeva, počev od NJujorka i NJu DŽersija, preko Klivlenda sve do Detroita. često, pored američke zastave i srpske trobojke, na jarbolu se prilikom jutarnje svečanosti zaleprša i kanadska zastava, što je znak da tu povremeno letuju i deca iz Kanade.

Uz kvalitetenu hranu, u čijem su jelovniku najomiljenije krofne, deca se u slobodnim časovima najradije bave sportom: fudbalom, košarkom, odbojkom, bejzbolom, streljaštvom i, naravno, plivanjem. Međutim, glavni deo boravka u toku dana posvećuje se kulturno- -vaspitnom radu i programu. Deca se, kroz predmet veronauke i grafičke umetnosti, vaspitavaju da poštuju religiju i da čuvaju narodne običaje i pravoslavnu veru. Nastavnici – volonteri su uglavnom mladi sveštenici ili studenti Bogoslovije, tako da se nastava obavlja stručno i uspešno.

– Deca su sa pažnjom pratila predavanja, i to se smatra najvećim uspehom ovoga letovališta, gde su tokom cele sezone isključeni svi radio i TV programi. Sem toga, sredinom svake nedelje, obično četvrtkom, napravimo izlet do susednog mesta Diznilenda, sa svim onim vrteškama, toboganima i ostalim atrakcijama, tako da ovo letovanje svakom detetu ostane u najlepšem sećanju i želji da se idućeg leta opet sastane sa starim drugarima – kaže otac Živojin Jakovljević, upravnik dečjeg letovališta.