Letnja škola „Sveti Sava“ – škola srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije

Centar za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda bavi se obrazovanjem i kulturom, postoji od 1995. godine. Primarna aktivnost Centra  je organizacija Letnje škole „Sveti Sava“ – škole srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije.

Škola „Sveti Sava“ predstavlja organizovani kreativani boravak u otadžbini dece Srba u rasejanju. Održava se za vreme raspusta i pohađaju je učenici uzrasta od 8 do 18 godina. To je škola srpskog jezika, književnosti i kulture. Osnovana je 1995. godine  a do sada je kroz nju prošlo više od 2 000 učenika iz Albanije, Austrije, Italije, Kanade, Francuske, Švajcarske, Švedske, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Velike Britanije, Katara, Španije, Holandije, Amerike i Australije.

Model škole se sastoji u tome da se pre podne održavaju časovi (čas Srpskog jezika, čas Književnosti i čas izbornog predmeta), a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susreti sa znamenitim ličnostima srpske kulture (sa književnicima, glumcima i drugim poslenicima kulture). Mladi i stručni profesori  vode manje grupe učenika i sa njima razgovaraju (glume, pevaju, slikaju). Na časovima deca se ne ocenjuju, ne proverava im se znanje, već se podstiče radoznalost i razvija ljubav prema srpskom jeziku. Ujedno, organizuju se posete  obližnjih spomenika kulture, manastira, muzeja…  i jednodnevni izlet na Avalu.

Projekat koji u osnovi ima učenje srpskog jezika i kulture, realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Inspirisani rečima našeg nobelovca Ive Andrića, koji je kazivao da je jezik zvučna domovina, u pripremi je izrda zbornika dečijih radova pod nazivom „Zvučna domovina“ gde će biti sabrani razni literarni i likovni radovi kao i utisci dece, koji ovim prosvetnim radnicima daju posebna krila za nove programe.

Програм летње школе „Свети Сава“ од 20. до 29. 07. 2019.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.