Lekari su porodica

Na proslavu Svetih vrača Kozme i Damjana koja je u subotu održana u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru došao je veliki broj srpskih lekara i stomatologa iz cele Nemačke. Struktura prisutnih bila je primetno mlađa u odnosu na prethodne godine, ali je raspoloženje i pored žala za veteranima ipak bilo na nivou velikog praznika.

– Lepo je što na slavu u manastir dolazi sve veći broj mlađih kolega jer se tako povezujemo, ali je manje lepo što ih toliki broj napušta Srbiju – bio je mišljenja dr Milan Stanković, predsednik Udruženja srpskih lekara i stomatologa Nemačke.

Sveštenici, Aleksandar Perković, paroh hanoverski, i Mladen Janjić iz Kelna, služili su liturgiju i osveštali slavski kolač i žito. Kolač je s protom Janjićem prelomila kuma slave dr Olga Stanković Damen, dečji psihijatar iz Berlina, a zatim je otac Aleksandar četvrtinu kolača, kako to tradicija zahteva, predao domaćinima sledeće slave, mladom bračnom paru, traumatologu dr Vladimiru i dr Nedi Babić, humanom genetičaru iz Vircburga.

U besedi je sveštenik Janjić ukazao na sličnosti svešteničkog i lekarskog pozive „jer je lekarska profesija podvig žrtvene ljubavi, koja se približava službi sveštenika“. On je svečarima preneo pozdrave i blagoslov episkopa Grigorija, a zatim je na lekare apelovao da u svojim parohijama „ne budu uz crkvu, već da postanu njen aktivni deo“.

– Vi ste deo intelektualne snage našeg društva, ovde u Nemačkoj. Vaše znanje, dobrota i vera, i te kako su nam potrebni – naglasio je prota Janjić.

– Nije srećna okolnost što mladi lekari napuštaju otadžbinu, ali je dobro da se okupljate oko crkve jer se na taj način ponovo povezujete i delujete za dobrobit svog naroda i svoje crkve – istakao je sveštenik Perković, čestitajući medicinarima krsnu slavu.

– Kad smo mi počeli, naša deca bila su mala, a sada i oni dovode svoju decu. Svi se poznajemo i sada smo kao porodica. Srećna sam zbog toga. Trebalo bi da tako i ostane, da se u ovome svetu ne pogubimo – rekla je dr Slavka Teodorović u čijoj je kući po ideji sveštenika Milana Pejića 1978. održana prva lekarska slava.

Od učesnika te prve lekarske slave, u kući lekarskog para Teodorović u Retenu kod Hanovera, ovoj 41. prisustvovali su jedino prvi domaćin slave dr Slavka i prof. dr Pavle Stanković, traumatolog iz Getingena.

Da se tradicija uspešno nastavlja govori i činjenica da je dr Ana fraufrau fon Rotenhan, ćerka pokojnog dr Slobodana i Slavke Teodorović, jedna od potpredsednica Udruženja, a dr Olga, ćerka profesora Stankovića, bila je domaćin slave. Profesor Stanković je ponosan i srećan zbog činjenice da je njegova ćerka dovela i dvoje dece, a doktorka Teodorović od sreće je cvetala jer ju je okruživalo troje unučadi, deca njene ćerke Ane.

Pre večere kojoj su prisustvovali i sveštenici čitan je Očenaš i otpevane su Svetosavska i himna „Bože pravde“, a posle sveštenika goste je pozdravila i kuma slave dr Olga Stanković Damen. Jelo i slavske specijalitete pripremio je restoran Mediteran, čiji je vlasnik poznati gastronom Vladimir Sandić, koji je i zakupac manastirskog prenoćišta. Dobro raspoložene medicinare, izvornom narodnom muzikom i bogatim izborom starogradskih pesama „vozio“ je Stari fijaker – ansambl iz Beograda.

Mirela oduševljena

Dr Mirela Vatić sa svoje 24 godina u Getingen je, iz Smederevske Palanke, pre dve godine došla na postdiplomske studije. Prošlog meseca predala je magistarsku tezu i već pre utvrđene ocene dobila je ponudu Univerziteta da ostane još pet godina na specijalizaciji za kardiologa. Ona je skromna devojka pa ne govori o svojim uspesima, ali penzionisani profesor srpskog jezika i sudski prevodilac Simo Nenadić, koji je na slavu došao s Mirelom i sinom dr Ilijom, kaže da je tokom studija dobijala samo desetke, a najviše ocene dobila je i u Getingenu.

– Iako je Getingen od Himelstira udaljen samo 90 kilometara, ja sam za slavu čula tek ove godine. Predivno je da se tu okuplja toliko ljudi. Nisam odlučila da u Nemačkoj ostanem još pet godina, ali ako ostanem sasvim je jasno da ću ovde dolaziti svake godine – kaže mlada doktorka.

Dobri simptomi

– Udruženje je bilo u krizi, ali je najviše zahvaljujući porodicama Teodorović i Veličković kriza prebrođena. Vidite, večeras su morali da donose još stolica, a to su dobri „simptomi“. Preporučujem mladim kolegama da druženje i povezivanje nastave i da čuvaju autoritet fakulteta iz Srbije – reči su profesora Pavla Stankovića, u Nemačkoj poznatog traumatologa sa Univerziteta u Getingenu.

Bodovi za komoru

Dr Milan Stanković naglašava da njihovo udruženje i dalje zvanično deluje pod imenom Udruženje prijatelja srpske kulture, kako je zbog nemačkih propisa pre četiri decenije i registrovano. Pa ipak, iako je udruženje u registar zavedeno kao kulturno, ono sve više i po nemačkim propisima postaje medicinsko, jer od ove godine predavanja održana u manastiru boduje i Lekarska komora Nemačke.

Prve bodove za predavanje na temu „Kateholomini u terapiji septičnog šoka“ ove večeri osvojila je mlada dr Dušica Stojmenović, anesteziolog iz Koburga.

Чланак Lekari su porodica се појављује прво на Vesti online.

Original Article