Kursevi za vozače na srpskom jeziku u Beču

Ja sam klinički i sobraćajni psiholog, živim i radim u Austriji (u Beču) . Izmedju ostalog vodim kurseve za vozače u Beču i okolini.
Molim Vas da, ukoliko je to moguće, informaciju o mogućnosti obavljanja kurseva za vozače na srpskom jeziku u Austriji ( Beč i okolina) prosledite Vašim čitaocima i našim gradjanima u Austriji.

Ovde sam prevela deo web – stranice firme za koju radim (www.gutefahrt.at) . Stavljam Vam na raspolaganje te informacije. Ako ste zainteresovani možete objaviti navedenu web-adresu na vaš web–stranici.
Ovaj posao radim od 1994 ali nisam do sada došla na ideju da prosledim informacije na ovaj način. Pre kratkog vermena me je na ovo nagovorio jedan moj klijent koji me je uputio na Vasu web.stranicu.

Ne znam da li Vas ovakva informacija interesuje. Biće mi drago ako mi odgovorite.

Za sve informacije Vam stojim na raspolaganju.

S postovanjem

Sanja Zlatkovic

Mag. Sanja Zlatkovic

Klin. und Gesundheitspsychologin

Verkehrpsychologin gem. FSG-NV

E-Mail: zlatkovic@gutefahrt.at

Web: www.gutefahrt.at

česta pitanja

Kurs zbog vožnje pod dejstvom alkohola ( A-Kurs) ili droga

P:Kolika je cena kursa?
O: 495,- EUR u slucaju da se radi o prvom grupnom kursu u poslednjih pet godina. Ponovljeni grupni kurs traje jedan sat duže i košta 115,-EUR više ( 610,- EUR).
Pojedinačni kursevi koštaju 115,-EUR po sastanku (575,- EUR za pet tj. 690,- EUR za šest sastanaka, u zavisnosti od toga da li se radi o prvom ili o ponovljanom kursu). Kurs zbog vožnje pod uticajem droga je uvek pojedinačni.
P: Koliko osoba je na kursu?
O: Kurs se obavlja po pravilu u grupama od 6 do 11 učesnika. U slučaju da je učešče u grupi nemoguće ( na primer zbog ne poznavanja jezika ili se radi o kursu zbog vožnje pod uticajem droga ) kurs se obavlja pojedinačno sa voditeljem kursa.

P: Koliko se čeka na termin?
O: Dužina čekanja zavisi od lokacije na kojoj se kurs održava. Pojedinačni kursevi de dogovaraju direktno sa voditeljem kursa i po pravilu nema dužeg čekanja.

P: Koliko traje kurs?
O: Zakon nalaže da svaki kurs, bez obzira kojeg tipa, traje najmanje 22 i najviše 40 dana.
P: Koliko puta se mora doći?
O:Kurs se sastoji od četiri grupna ili pet pojedinačnih sastanka ( samo kad se radi o prvom kursu o posledjih pet godina!) koja su rasporedjena u periodu od 22 do 40 dana. Obično se sastanci održavaju jednom nedeljno. Grupni sastanci traju po 3h i 15 minuta ili po 2h i 30 minuta (zavisno od tipa kursa) tj. 50 minuta kad se kurs održava pojedinačno.
P: Šta se na kursu dešava?
O: Za kurs se ne morate pripremati jer se ne zahteva nikakvo znanje vezano za vožnju. U grupama se razgovara o riskantnim oblicima ponašanja u saobracaju.
Za vreme kursa učesnici su obavezni da ne prekorače granicu od 0,0 promila alkohola u krvi. Obavezna provera se vrši alkomatom. .
U slučaju da se učesnik kursa pojavi u alkoholiziranom stanju kurs se prekida i mora se ponoviti (i ponovo platiti) u celosti.

P: Šta da radim ako ne mogu prisustvovati jednom sastanku?
O: Zakon odobrava odsustvo samo sa jednog sastanka, bez obzira na uzrok odsustva.U tom slucaju se propušteni sastanak nadoknadjuje jednim dodatnim pojedinačnim razgovorom sa voditeljem kursa u trajanju od 65 minuta i mora se dodatno platiti ( 115,- EUR).

F: Moram li dodatni pojedinačni razgovor platiti čak i ako donesem potvrdu da sam bio bolestan?
O: Da. Pojedinačni sastanak nosi sobom troškove ( prostorija, honorar voditelja kursa, administracija itd.)
P: Sta znači kad u rešenju stoji da sam ponavljač?
O: To znači da ste u poslednjih pet godina već prisustvovali ovakvom kursu. Zakon nalaže u tom slučaju obavljanje jednog dodatnog razgovora sa voditeljem kursa u trajanju od 50 minuta; dodatni trošak je 115,- EUR.

P: Gde je najbliži kurs?
O: Institut Gute Fahrt nudi kurseve u celoj Austriji, takodje i na srpskohrvazskom jeziku. O svim aktuelnim ponudama se možete informisati (kao i prijaviti) telefonom : svakim danom izmedju 8h i 22h možete pozvati besplatno 0800 20 20 97 ( pažnja: samo na nemačkom jeziku!) ; Mag. Sanja Zlatkovic, voditeljka kurseva na srpskohrvatskom jeziku, Vam stoji na raspolaganju radnim danom izmedju 9 i 15 časova pod brojem telefona 069919587942 gde imate i mogucnost da ostavite poruku. Sve informacije možete pronaći i ako nas posetite u internetu: www.gutefahrt.at.

P: Kad mogu računati s tim da ću opet dobiti dozvolu?
O: Mora da prodje vreme zabrane vožnje koje je propisala policija (datum stoji u rešenju); morate na vreme predati zahtev o povraćajau dozvole, ukoliko vam je to rešenjem naloženo; takodje morate prvo absolvirati sve prateće mere koje su vam naložene rešenjem ( kao sto su kurs, psihiloški test, lekarski pregled itd.), a policija mora prvo dobiti sve potvrde o tome da ste sve što je od Vas traženo obavili.

P: Moram li lično odneti potvrdu o završenom kursu u policiju?
O : Original potvrde o učešću mi šaljemo policiji, ali Vama dajemo na kraju kursa ( ukoliko ste kurs u celosti platili ) jednu overenu kopiju s kojom možete podići dozvolu.
P: Šta u slučaju teškoća s jezikom ili s čitanjem i pisanjem?
O: U takvim slučajevima se ne obavlja kurs u grupi već pojedinačno sa voditeljem kursa. Imaćete 5 sastanaka od po 50 minuta, u slučaju da ste ponavljač imaćete 6 sastanaka. Cena svakog sastanka iznosi 115,- EUR ..

P: U slučaju stranaca koji ne znaju nemački i rade sa prevodiocem: Mora li se platiti prevodilac?
O: Mi ne obezbedjujemo prevodioca, to morate obaviti sami. Nama je svejedno da li je prevodilac koga ste doveli profesionalac ili ne, važno je da zna nemački jezik, da je napunio 18 godina i da je u stanju da prevodi.

P: Kad je moguće pohadjati pojedinačni kurs?
O: Samo u slučaju da polaznik kursa ne govori nemački ili ima neki težak poremećaj koja ga sprečava da učestvuje u radu grupe.( n.pr. teška invalidnost kao što je težak poremećaj sluha).

P: Kad moram platiti kurs?
O: Preporučujemo da uplatite kompletnu sumu najkasnije nedelju dana pre kraja kursa. Potvrdu dobijate ( i Vi i policija) tek kad novac legne na račun.
P: Ko vodi kurseve?
O: Kurseve vode psiholozi koji imaju dodatno obrazovanje iz saobraćajne psihologije. Oni imaju obavezu čuvanja profesionalne tajne, takodje i u odnosu sa kolegama, policijom, sudom itd. To znači da sve ono što se na kursu priča ostaje tajna učesnika kursa. Fotografije svih voditelja kurseva mogu se naci na našoj stranici u internetu: www.gutefahrt.at.

P: Može li da se desi da ne prodjem kurs ( da ga ne položim?)
O:Ne, jer ne postoji ispit. Uprkos tome, voditelj kursa ima pravo da odbije izdavanje potvrdu o učešću ukoliko učesnik nije ispunio obaveze potpisane ugovorom: obavezan je aktivna saradnja na sva četiri sastanka, tačnost, učešće sa manje od 0,1 promila alkohola u krvi kao i ponašanje koje ne ometa rad na kursu.
P: Kakve su posledice ukoliko imam probnu vozačku dozvolu?
O: Probna dozvola se produžuje za još godinu dana.

P: Da li je tačno da moram ponovo da polažem vozački ispit u slučaju da je moja dozvola u policiji ostala duže od 18 meseci (čak i onda kad je zabrana vožnje bila kraća od 18 meseci , ali ja jednostavno nisam podigao dozvolu na vreme)?
O: Da! Nakon 18 meseci bez vožnje morate ponovo polagati vozački ispit. Pre toga morate obaviti sve što policija od Vas traži (kurs, saobraćajno-psihiloški test, lekarski pregled ) te se javiti auto-školi po izboru u kojoj ćete dobiti sve potrebne informacije.

Kurs zbog saobracajnih delikata u treznom stanju(V-Kurs)
P: Koliko traju kursevi zvog prekršaja u treznom stanju?
O: Kursevi koji se pohadjaju u slučaju preršaja u treznom stanju ( dakle kad nije bilo uticaja alkohola ili droga) imaju cetiri sastanka koja su rasporedjena na 22 dana ( obicno jedan sastanak sedmicno) .Sastanci traju po 2h i 30 minuta. Uz to je sastavni deo ovog kursa i jedna probna vožnja koja se obavlja uz prisustvo instruktora vožnje. Ta vožnja se potom analizira sa instruktorom voćnje i u grupi..