Kumovali fudbaleri

kumovali-fudbaleri

M. Stanković

OSVEĆENjE SLAVSKIH ZNAMENjA: Fudbaleri kluba “Srbija” i prota Rajak

U Osnabriku je Sveti Sava proslavljen molitveno i svečano. Posle liturgije u hramu Svetog Georgija, održana je svečana akademija i veliko narodno veselje u sali obližnje škole koja može da primi nekoliko stotina posetilaca.

Liturgiju je služio osnabrički paroh, protojerej stavrofor Marinko Rajak. Hram je bio ispunjen vernicima iz Osnabrika i okoline, a bilo ih je čak i iz Holandije.Na liturgiji je bilo mnogo dece, đaka nastave veronauke koja se organizuje pri hramu i polaznika nastave srpskog jezika koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije.

Najmlađi učesnici akademije i i članovi folklorne sekcije

Slavska znamenja su osvećena u sali obližnje škole, a kumovali su fudbaleri kluba “Srbija” iz Osnabrika. Željko Strugalović, fudbaler tog kluba je preuzeo kumstvo za narednu godinu. Svečana akademija usledila je posle pozdravne reči oca Marinka koji je održao i lepu besedu o svetitelju Savi.

– Posebnu zahvalnost dugujemo upravi naše Crkvene opštine, na čelu sa potpredsednikom Željkom Berom iz Rajne, koji je u odsustvu predsednika Novice Andrejića, organizovao sve na visokom nivou. Takođe zahvalnost za veliko zalaganje i angažovanje dugujemo Kolu srpskih sestara na čelu sa Violetom Lukovac iz Osnabrika i našim nastavnicama Mariji Mrdović i Biljani Dabić – uputio je reči zahvalnosti prota Rajak.

Starija folklorna grupa

Potom se zaorila Himna Svetom Savi, gromoglasno i svečano, iz dečjih grla, a prihvalili su je svi u sali. Usledili su divni stihovi koje su govorili đaci opisujući životni put i značaj našeg najvažnijeg prosvetitelja i svetitelja Save. Recitovali su i predškolci, a posle horske izvedbe pesme “Ko udara tako pozno” najstariji učenici (Teodora Dabić, Helena Milovanović, Ana Garović, Andrija Dabić i Slavko Martić) su izveli recital o Svetom Savi.

Posle nastupa folklora nastavljeno je narodno veselje uz muziku Daliborke i Brane Trifkovića.

Božur ulepšao slavlje

Folklorna grupa Božur, pod rukovodstvom Biljane Dabić, je ulepšala slavlje našim koloritnim nošnjama i odličnom igrom. Najmlađi su izveli “Savila se bela loza vinova” i “Brankovo kolo”. Srednji uzrast je odigrao “Tamo daleko”, a najstariji su izveli “Šetnju” i “Makazice”. Velike devojke su umešno odigrale igru “Vlajnice”.

Ponosna na učenike

Profesorka srpskog jezika, Marija Mrdović je budno pratila nastup svojih đaka, a posle programa izrazila svoje zadovoljstvo rečima:

– Veoma sam ponosna na naše učenike koji su uložili veliki trud kako bi najbolje predstavili zašto je “Put Svetog Save” jedini put kojim treba krenuti. Umetnost, književnost, jezik i religija zajednice najpresudnije utiču na očuvanje identiteta te zajednica.

RECITACIJA: Mila Stojanović i profesorka Mrdović

Detaljnije