KULTURNA MISIJA UDRUŽENJA KOJE SU OSNOVALI STUDENTI

Udruženje “Reč, boja, ton” priredilo je svojim članovima i simpatizerima u prostorijama “Der Keler” u prvom bečkom okrugu druženje uz muziku tamburaškog orkestra “Fijaker”.
Kako je objasnio Dušan Savić, jedan od članova Uprave udruženja, želja im je bila da promovišu ovaj neobični bend u kome sviraju petorica vrsnih muzičara. “Fijaker” je inače nastao 2003. godine, a osnovali su ga studenti iz Bosne i Hercegovine želeći da u svom novom domu, u Austriji, otrgnu od zaborava pesme, koje su uz radio, nedeljom slušali sa roditeljima u svojoj otadžbini.

Tako je ovo nezaboravno veče u prostorijama “Der Keler”, koje su postale omiljeno sastajalište umetničkih duša, bilo uvertira u proslavu trogodišnjice postojanja koja će biti naknadno obeležena a “Reč, boja, ton” u idućoj godini nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima i negovanju svoje kulturne misije u dalekoj alpskoj republici.
Tako će već u januaru u organizaciji udruženja gostovati jedan beogradski kabare sa predstavom “Nova geografija”, u kojoj igraju đorđe Merković, Mihailo Laptošević, Stevan Milošević, Dušan Milanović.

U martu ćemo organizovati izložbu “Rešetari” s nekoliko likovnih umetnika grupe Petrović, zatim promociju zbirke pesama Duška Novakovića, gde će biti gost i predsednica Društva književnika Srbije LJiljana Šop. U aprilu nas očekuje promocija knjige “đed Geza” Gorana Babića, publiciste, pesnika i pisca , a u maju nam dolazi sarajevski pesnik Stevan Tontić, najavio je Dušan Savić, koji će takođe u idućoj godini predstaviti svoj roman “Odron”.

Literarne večeri

Udruženje će nastaviti da organizuje druženja uz literarne večeri, izložbe i muziku stvaralaca u dijaspori, onako kako to njegovo ime i nalaže.