KUD "Kolo Baden" proslavilo 35. rođendan

KUD Kolo Baden osnovano je 1981. godine pod pokroviiteljstvom Jugoslovenskog kluba građana Baden. U 35 godina postojanja Kolo je osvajalo mnogobrojna priznanja, medalje i pohvale. Od prvog dana Kolo je imalo zadatak da svojim umećem i znanjem čuva i neguje tradiciju svog naroda i dočara, kako Švajcarcima tako i našim zemljacima, našu kulturu i običaje, što je ostao zadatak i za buduće naraštaje, javlja za Program za dijasporu RTS-a Violeta Aleksić.

Kroz KUD Kolo Baden prošle su mnoge genercije koje su se trudile da predstave ovo društvo u najboljem svetlu i ruhu. Osnivači Kola Baden su učili mnoga pokolenja koliko je važna naša kulturna baština za opstanak jednog naroda, društva i porodice. U ovom društvu su se sklopila mnoga prijateljstva, rodile mnoge ljubavi, nastajale porodice…

Danas u Kolu igraju deca nekadašnjih igrača Kola. Najveći uspeh ovog društva jeste okupljanje mladih koji će prenositi to znanje svom naraštaju.

Program proslave su otvorili najmlađi igrači Kola Baden Klinci Šumadinci, koji su u izvođenju koreografije Slavice Mihajlović odigrali Truske Truske kobila. Premijerno za ovu priliku nastupio je i najmlađi igrač, dvoipogodišnji Viktor Đurić. Grupa veterana nastupila je sa igrama iz Gruže, a treći ansambl, podmladak i budućnost prvog ansambla Kola Baden predstavio je igre iz Leskovca u koreografiji Dejana Inđića. Prvi ansambl je izveo igre iz Dragačeva. On će sledeće godine ići u Sloveniju, u Portorož, gde će se pripremiti za evropsku smotru folklora. Pozvani su i gosti koji su zainteresovani da se pridruže i na taj način pruže podršku igračima.

Zvonimir Jovanović, predsednik krovne organizacije srpskih udruženja, Srpskog kuturnog saveza, predao je Povelju KUD-u Kolo Baden za uspešnih 35 godina postojanja društva i negovanja kulture i tradicije u dijaspori koju im je dodelilo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Pohvalnice i priznanja za trud, rad i podršku uručena su članovima uprave i prijateljima Kola Baden.

Priznanje su dobili članovi Uprave: Slobodan Miloradović, Bratislav Jovanović, Olga Jovanović, Spomenko Mikać, Aleksandar Milošević, Dragan Cvetković, Nenad Sokić, Srđan Varagić, Jovana Varagić, Pero Gligić, Dejana Đokić, Bego Janković, Jovica Miloradović, Dejan Inđić i Karlo Đurić.

Priznanje je dobio i počasni predsednik Kola Baden Boško Lopušina.

KUD Kolo Baden se zahvalio na podršci i prijateljima društva, na prvom mestu našem konzulatu i ambasadi koji su uvek tu za našu zajednicu. Zvonimiru Jovanoviću, predsedniku krovne organizacije Srpski kulturni savez, takođe je uručeno priznanje. On je pohvalio rad KUD-a i pozvao sve goste, a i domaćine, da posete manifestaciju koja će se održati 10. i 11. decembra povodom 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske.

Nenadu Milenkoviću, koji je bio jedan od predsednika KUD-a Kolo Baden, a danas je na čelu Saveza srpskog folklora, društvo se takođe zahvalilo. Naravno, KUD Kolo Baden nije zaboravio da se zahvali i ugostiteljima koji su podržali rad i ovu proslavu, a to su Mića Jagodinac, Miodrag Nasković Nele i Ranko Aćimović.

Program proslave vodila je Violeta Aleksić, književnica i novinar, član i prijatelj KUD-a Kolo Baden.