Кубер Пиди – град под земљом

Кубер-Пиди-–-град-под-земљом

уторак, 28.11.2023,  11:18 -> 12:20

Кубер Пиди – град под земљом

У потрази за опалом, Срби су почели насељавати Кубер Пиди, један од најудаљенијих градова на југу Аустралије. И поред тога што живе и раде у готово немогућим климатским и материјалним условима, наши сународници су себи створили куће под земљом и чак изградили православну цркву посвећену Светом Илији, која је њихово духовно уточиште.

У месту Кубер Пиди, на око 800 километара северно од Аделаида, у држави Јужној Аустралији на петом континенту, налази се јединствени споменик српске и светске културе и архитектуре.

То је црква Светог Илије пророка која се, у потпуности, налази под земљом. Сам град се налази у пустињи те дневне температуре, неретко, прелазе и 50 степени па су наши људи прибегли интересантном решењу. Изградили су цркву под земљом, на дубини од 9 метара, укупне дужине 30 метара.

Црква је изграђена 1993. године. Украшена је живописним витражима, кроз које се прелама спољна светлост. Прозор с најлепшим витражем, који споља изгледа као сутеренски, налази се заправо на шест метара висине гледано из унутрашњости цркве.

У саставу цркве налазе се црквени двор, парохијски дом и црквена школа. Ова богомоља има јединствене фреске које нису осликане на зидовима већ су изрезбарене у камену.

Целу емисију „Пустопоље“ можете погледати овде.

Detaljnije