Krvava serija bez kraja

Miljan Grujicic, vlasnik „Madone“, sahranjen u Podgorici, njegovi prijatelji sa estrade iskreno zale i nagadjaju zbog cega je likvidiran kralj hesenskih diskoteka.

Ubistvo Miljana Grujicica, 33-godisnjeg kralja hesenskih diskoteka i vlasnika „Madone“ u Ofenbahu, snazno je odjeknulo u Jugoslaviji, posebno u estradnim krugovima.
Od izbacivaca u diskotekamam, preko malog lokala, dogurao je do prestizne „Madone“, koja je bila jedno od omiljenih mesta za gostovanja nasih pevaca, kako narodne, tako i zabavne muzike. Nikome od njih nije smetala Miljanova reputacija zestokog momka, koja ga je pratila jos od zestokog vatrenog okrsaja u Niksicu, pre petnćstak godina. Od tada, sve do prosle godine, nije dolazio u Jugoslaviju Lane je uspeo da legalizuje dokumenta, kako bi posetio roditelje i sestre u Crnoj Gori.
Miljan Grujicic je ubijen 24. novembra oko 23.30 ispred zgrade broj 14. u Banhofstrase, u Ofenbahu, u klasicnoj sacekusi. Pretpostavlja se da je bio pokriven i pracen, jedan od policajaca je izjavio da je prilikom parkiranja svog vozila naleteo na dvojicu momaka sa kapuljacama na glavi, koji su istrcali iz mracne ulice u kojoj je ubijen Grujicic. Likvidiran je sa vise hitaca, rafalom u grudi i u glavu. Sve je izvedeno brzo i profesionalno, bez ikakvog traga. Od okrsaja u Niksicu njegov dosije je mirovao. U Nemackoj nije zabelezen nijedan njegov eksces.
Grujiciceva „Madona“ u poslednje dve godine spadala je u red najprofitabilnijih diskoteka. Bio je u korektnim odnosima sa svim pevacima koje je zvao u goste, sto su nam i potvrdili mnogi od njih. Naravno, oni koji su „imali petlje“ da poslednju zahvalnost iznesu javno.
Grujicica su prijatelji iz Nemacke ispratili u noci izmedju 28. i 29. novembra. Sedeli su u diskoteci i cutanjam odavali pocast prijatelju i poslodavcu.
– Druzila sam se godinama sa Miljanom i njegovom sestrom, koja zivi u Budvi – kaze Goga Sekulic, koja je trebalo da peva u „Madoni“ 29. novembra.- Bila sam u Frankfurtu kada su ga prijatelji ispratili. Sedeli smo i cutali, niko jos ne moze da veruje da je ubijen. Nije mi jasno ko je mogao da uradi nesto tako monstruozno. Svi smo jos u soku. Bio je sposoban covek, drugarcina. Nije dao na sebe, ali nije nikog dirao. Omogucio mi je da stupim u kontakt sa nekim ljudima, koji su pomogli da dobijem vizu kada je izbila „guzva“ sa Jovanovicem. Pravi smeker, dzentlmen. Bili smo zemljaci.
Grujicic je prijateljima u trenucima i dobrog raspolozenja voleo da pokazuje fotografije sa uvek atraktivnim „Modelsicama“. – Svaki put kada smo gostovale u „Madoni“ bile smo fenomenalno docekane. On je imao jos jednu diskoteku u kojoj smo pevale, a uvek nas je maksimalno ispostovao. Bio je jedan od malog broja vlasnika diskoteka koji je do kraja postovao pevace. Mnogo mi je zao zbog svega sto se dogodilo – kaze Nevena iz grupe „Models“.
Da je Grujicic zaista bio omiljen medju zenskom pevackom populacijom, svedoce i reci Marine Zivkovic:
– Miljan je bio fenomenalan covek, a pre svega dobar domacin. Prava lafcina i drug. Poznajem ga samo u poslovnom i prijateljskom kontekstu. Kada sam gostovala kod njega, znao je i da priredi fenomenalan docek pevacima.
Jelena Nikolic je poslednja pevacica koja je gostovala u „Madoni“:
– Za ubistvo sam cula dan kasnije, kada sam se nalazila u Stutgartu. Svi smo bili razocarani. Miljan je bio pravi gospodin. Kada bih se ja pitala, nikada vise ne bih gostovala u Frankfurtu. Taj grad ce mi uvek biti u ruznom secanju, zbog tragedije koja se dogodila.
Ni muska populacija ne stedi reci hvale kada je Miljan Grujicic u pitanju.
– Bio je korektan, posten, pravi domacin – kaze Knez. – Mnogo mi je zao sto sam bio sprecen da prisustvujem sahrani.
Miljan je bio divan momak!
Jedan od malobrojnih pevaca, koji nije bio upoznat sa ovim tragicnim slucajem, je frontmen grupe „Osvajaci“, Zvonko Pantovic. Kada smo ga pitali za misljenje o Miljanu, kao i kolege imao je samo reci hvale.
– Ne mogu da kazem o njemu nista lose. Prema nama je uvek bio korektan. Bio je veliki Srbin i moguce je da je to nekom smetalo, jer na tom podrucju zivi mnogo nacija.
Korektan poslovni odnos izmedju Mire Skoric i Miljana Grujicica pretvorio se u dugogodisnje prijateljstvo:
– Druzila sam se i sa njim i sa njegovom suprugom. Bio je preposten sto se posla tice. Covek divnih manira. Ti sto vam govorim o njemu nije kurtoazija. Miljan je bio zaista jedan od najboljih momaka koje sam ikada upoznala. Bio je i veliki prijatelj sa Acom Lukasom, ali nisam sigurna da se to prijateljstvo krunisalo i kumstvom.

GORDANA MOZE DA BUDE SPOKOJNA

Na pisanje nekih novina o strahu Stojanoviceve supruge od moguce osvete Vasiljevica, Miroslavova udovica Vesna otvoreno porucuje:

– Miodragova supruga je u nekom listu izjavila da joj niko nije pretio, ali se strah od osvete ipak uvukao u nju, sto je posle svega i normalno. Ja joj porucujem da bude apsoutno spokojna, i da niko nece dirati ni nju ni njeno dete, jer dete je dozivelo traumu vecu nego sto su dozivela i nasa deca, tako da nema ni govora da se necega plasi. A ona neka slobodno zivi i radi, od nase strane joj niko nece naneti nikakvo zlo. Uostalom, i ona je dooljno kaznjena time sto ce joj neduzna kcerkica dozivotno nositi etiketu deteta ubice.

NIJE KUM, NEGO PRIJATELJ ACE LUKAASA

Bilo je i onih koji nisu zeleli da komentarisu bilo sta u vezi Grujicicevog ubistva. Vodja grupe „Folk haos bend“, Frisko, bio je kategorican:
– Ne pitajta me nista o tome. Nemam komentar!
Pomenuti bend prati Acu Lukasa. Prvobitno je obljavljeno da je Aca kum ubijenog Miljana. Proverili smo i zasnali, Lukas i Grujicic nisu bili kumovi, ali ih je, tvrde njihovi poznanici, „vezivalo nesto mnogo vise od prijateljstva“.

OZENIO SE PRE DEVET GODINA

Miljan Grujicic se ozenio pre devet godina. Nije imao dece. Kako smo saznali njegov brak nije bas najbolje funkcionisao.
Imao je tri sestre, a jedna od njih je cesto boravila kod njega.

NA SAHRANI 50 RADNIKA „MADONE“

Smrt Miljana Grujicica u Crnoj Gori je dozivljena kao tragedija, jer je bio jedini muski potomak u porodici. Sahranjen je u Podgorici, u subotu, 30. novembra. Za sve one koji su zeleli da prisustvuju poslednjem Grujicicevom ispracaju, iz Frankfurta je bio obezbedjen prevoz. Rezervisano je bilo 70 mesta. Od toga 50 je zauzeo personal diskoteke „Madona“. Dosao je i njegov poslovni partner i suvlasnik „Madone“, Bogoljub Mijatovic sa suprugom. Poslednju pocast gazdi odao je i pevac Dejan iz Frankfurta, koji je u „Madoni“ pevao svake veceri.

ZAR JE TEZGA PRECA OD CASTI

Jedina pevacica koja je prisustvovala sahrani u Podgorici je Goga Sekulic:
– Nijedan od pevaca se nije pojavio. Trebalo bi da ih je sramota. Cast izuzecima, koji nisu saradjivali sa Miljanom.
Imala sam zakazan nastup u Minhenu u subotu, ali sam otkazala zbog sahrane. Ako gazda to ne moze da razume, svaki komentar je suvisan. Miljan je mnogim pevacima pozajmljivao novac, obezbedjivao vize i prevoz. Sta vredi sto ga svi hvale kada niko nije dosao na sahranu. Zar je jedna trzga bitnija od casti!

KRVAV ASFALT I U INOSTRANSTVU

Pre likvidacije Miljana Grujicica, tri ubistva zestokih momaka ili biznismena sa ovih prostora, izvrsena u inostranstvu, snazno se medijski odjeknula u Srbiji i Crnoj Gori.
Ljubomir Magas, poznatiji kao Ljuba Zemunac, ubijen je 10. novembra 1986. u Frankfurtu. Ljuba ju, bez pancira i nenaoruzan, izlazio iz zgrade Zemaljskog suda, kada je u njega smrtonosne hice ispalio Goran Vukovic Majmun.
Dragan Joksovic Jokso, zestoki momak iz Podgorice, bio se skrasio i odomacio u Svedskoj. Poslovi su mu dobro isli, ali mu je glave izgleda dosla stras za konjima i konjskim trkama. Joksovica je 4. februara 1998. na hipodromu u Stokholmu usmrtio narkoman.
Vladimir Vanja Bokan, u klasicnoj sacekusi, izrestan je u automobilu, ispred svoje luksuzne vile, u atinskom predgradju Variju. Bokan je imao registrovanu firmu u Panami, otkupio je kioske beogradske „Stampe“ i novosadskog „Dnevnika“, a bavio se i distribucijom cigareta.