Krug, u krugu, krugovanje…

Svakog utorka i nedelje, već 4 godine, Violeta Aleksić sa svojim saradnicima započinje radijsku emisiju „Krug“.

„Pošto sam ja veliki zaljubljenik u umetnost i kulturu, bilo je potpuno normalno da ta naša emisija bude kreativna razmena umetničkih grupa. I kad sve to skratimo, to je taj KRUG, tako da smo odlučili da naša šema bude kolažnog karaktera, pomešanih umetničkih pravaca i gde će gosti biti iz čitavog sveta, gde ćemo našu kulturu predstavljati zemlji domaćina, ali i promrežavati umetnike i to se često događalo, što je naš veliki uspeh…jer kad dođe grupa švajcarskih muzičara od 25 članova i nastupi u Domu omladine, nije mala stvar, a tome smo kumovali mi…I ne samo to, bilo je tu povezivanje i Malte, makedonije, Mađarske, Austrije, Nemačke i drugih zemlja koje su se nekako pronale u KRUG-u“, kaže Violeta Aleksić, jedna od osnivača i urednika Radio Kruga.

Više od jednog veka naši sunarodnici ostavljaju neizbrisiv trag u istoriji i nauci, i kulturi Švajcarske. Nove generacije naših u ovoj zemlji nastavljaju da rade na očuvanju nacionalnog identiteta istovremeno predstavljajući zemlji domaćina našu kulturnu baštinu.

„Znate kako kažu, znanje je imanje. Ako se otvoreno krene prema bilo kojoj zemai, neka će vrata da se otvore. Mislim da je Švajcarska izuzetno otvorena za saradnju, samo treba pronaći put. Niko ne voli ni bahatost, ni silu, a naši ljudi su se stvarno trudili da nađu mesto, nečin i vreme da krenu prema državi domaćina i to je uspevalo, jer ne bi postojala društva koja sad proslavljaju 50 godina trajanja i dopunske škole koje su učile našu decu maternjem jeziku, a to je moralo da bude odobreno od strane zemlje domaćina. To znači da su otvoreni, to pokazuje i moja medijska kuća, Kanal K, koja traje 35 godina i koja posle 4 osnovna jezika Švajcarske, predstavlja i ostale, migrantske jezike u svojoj zemlji, i to je divno“, zaključuje Violeta.

Svojim sadržajima Radio Krug, povezuje predstavnike srpskog rasejanja sa maticom, ali i sa ostalim narodima. Uz raznovrsne teme, goste i muziku ovaj program od ove godine ima još jednu emisiju, Krugovanje, petkom od 20 časova.

„Ja sam zaista presrećna, zahvalna Kanalu K i zbog podrške, razumevanja i zahvaljujem se javno jer smo dobili i treću emisiju, a ticaće se jednog gosta i njegove životne priče. Dakle, svakog petka od 20 do 21 čas kružićemo i družićemo se sa ljudima iz dijaspore koji imaju šta da kažu“, kaže Violeta Aleksić.

Gradeći mostove kulture, Radio Krug je i organizator raznih kulturnih događanja, predavanja, književnih večeri, koncerata, a veliku podršku u tome pruža im i Kanal K, švajcarska medijska kuća na čijim talasima se emituju zajedno sa još 17 migrantskih emisija.

Detaljnije