Krstin poklon putniku namerniku

U selu Reka, opština Kladovo nedavno je zvanično otvoreno odmorište koje je, na ulazu u ovo mesto, podigao Krsta Petrišorević, predsednik kluba Jedinstvo iz bečkog predgrađa Švehat.

Svečanom otvaranju odmorišta prisustvovali su i Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo i David Đurović, direktor Turističke organizacije Kladovo, a odmorište je osveštao nadležni paroh Vukašin Simonović. Posle prigodne svečanosti nastavljeno je druženje u mesnom domu, gde je Krsta sa suprugom pripremio ručak, a trpezu je svojim đakonijama obogatio i Staniša Kržanović Miročanac, poznati ugostitelj sa Miroča.

Krsta (okrenut leđima) sa gostima

Petrišorević je odlučio da podigne odmorište, na svojoj zemlji, na ulazu u selo kako bi brojnim posetiocima vodopada Blederija, koji je udaljen oko sedam kilometara od Reke, omogućio da predahnu.

– Zamislio sam to kao mogućnost za odmor, za putnike namernike, pre svega za one koji dolaze biciklima, ali i mnogim prolaznicima. Ovu ideju sam najpre izneo sinovima i oni su projekat odmah podržali – kaže Petrišorević.

On ističe da je potom postavio klupe, pokrio prostor ispod kojeg je sto, a u jednom delu je napravio i mesto sa krstom kao mogućnost vernicima da se pomole.

Informacije o Blederiji na tri jezika

U jednom delu postavio je i tablu sa informacijama o vodopadu na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku.

Petrišorević je do sada ispred mesnog doma podigao javnu česmu, na putu do groblja postavio i veliki krst, a uz pomoć dijaspore prošle godine podigao i zvonik u svom selu, koje nema crkvu.

Koliko voli svoje selo govori i činjenica da više puta godišnje organizuje čišćenje i košenje trave pored puta od Brze Palanke do Reke.

Podrška: Staniša Miročanac i Krsta Petrišorević

Novi projekti na proleće

– Kada sam ja pre više od 40 godina imao neku funkciju u selu smo imali radne akcije, radili puteve, elektrifikovali Reku i mnogo toga još. U to doba su se svi odazivali radnim akcijama bez prigovora. Toga danas više nema, ali zbog mog boravka u inostranstvu osećam potrebu da nešto uradim za svoj rodni kraj – kaže Petrišorević.

On ne staje i već planira nešto novo, o čemu namerava da govori na proleće, ako konačno prođe pandemija.

Чланак Krstin poklon putniku namerniku се појављује прво на Vesti online.

Original Article