KRALJEVSKO VENČANJE U BEOGRADU

karadordevic-princ-filip-i-danica-marinkovic Karađorđević Princ Filip i Danica Marinković.
U Sabornoj crkvi naredne subote (7. oktobra) venčaće se kraljević Filip Karađorđević i slikarka Danica Marinković

Na prvo venačnje jednoj od trojice sinova prestolonaslednika Aleksandra stiže tri stotine zvanica iz čitavog sveta, među kojima će biti monarsi Švedske, Španije, Engleske, ali i naši državnici

Marko Lopušina

Naredne subote u popodnevnim satima patrijarh srpski Irinej i zvona Saborne crkve u Beogradu oglasiće venčanje Filipa Karađorđevića, princa od Srbije sa slikarkom Danicom Marinković. Biće to prvo kraljevsko venčanje i prvi kraljevski brak u porodici prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, koji ima trojicu sinova.

  • Venčanje mladog princa Filipa i mlade Danice ima istorijski značaj, kako za kraljevsku porodicu, tako i za srpski narod i državu. Dinastiji ovaj brak omogućava porodični kontinuitet, potomke i naslednike, a narodu i državi nastavak nacionalne tradicije i definitivni povratak Karađorđevića kući – smatra Dragomir Acović, član Krunskog saveta ove dinastije.

Ljubav je htela da se od trojice kraljevića, najstarijeg Petra i blizanaca Aleksandra i Filipa, ovaj treći prvi oženi. Zaljubio se u četiri godine mlađu Danicu Marinković, ćerku Bebe i Milana Cileta Marinkovića, poznatog slikara i prijatelja kraljevske porodice, koju je više puta sretao u kraljevskom dvoru na Dedinju, ali i u Londonu, gde oboje rade.

  • Nastavili su da se viđaju u Parizu, Americi i Beogradu. Oboje vole umetnost i to ih je najviše zbližilo. Svoju ljubav su obelodanili letos u vreme svadbe princa Đorđa i princeze Felon na Oplencu. Posle toga je krajem jula usledila i veridba – saznali smo u Kraljevskom dvoru.

Ovoj veridbi su se ponajviše obradovali otac mladoženje prestolonaslednik Aleksandar i majka princeza Marija, koja živi u Sevilji, potom Daničini roditelji, ali i princeza Katarina Karađorđević, koja je kada se udala za prestolonaslednika podizala malog Filipa i njegovu braću Petra i Aleksandra. Pozivnice za svadbu iz Kraljevskog dvora poslate su zvanicama, predsedniku Srbije, premijeru i ministrima, gostima iz sveta, sredinom septembra.

  • Ovim kraljevskim venčanjem porodica osnivača dinastije Karađorđević zvanično dobija novog člana, princezu Danicu što donosi radost u Kraljevskom dvoru i daje ogroman značaj samoj Srbiji, jer će joj podići ugled u svetu – smatra Dušan Babac, član Krunskog saveta.

I mladoženja kraljević Filip i mlada buduća princeza Danica su ugledne ličnosti u svetu. Filip je diplomirao na Londonskom Univerzitetu za umetnost i društvene nauke. Radio je za Landsbanki i Teather & Greenwood u londonskom Sitiju. Završio je hotelijerske studije u Lozani, i bavio se ugostiteljstvom. Radio je i za IKOS, renomirani globalni fond na Kipru. Danas se bavi finansijama u Londonu. Danica je završila studije slikarstva i slavistike u Parizu i Londonu, a magistrirala je grafički dizajn u Engleskoj. Oboje se bave promocijom Srbije u svetu. Ovo leto su zajedno proveli na putovanju po Americi.

Kako je to u Srbiji običaj, kada kralj ženi sina, domaćin svadbe je njegov otac, prestolonaslednik, odnosno nasledni kralj Aleksandar Karađorđević sa princezom Katarinom, koja je nezvanično glavni organizator venčanje i svadbenog veselja. Svadba je porodičnog karaktera i sve troškove podnosi dinastija Karađorđević.

Nezvanično saznajemo da na prvo venačnje jednog od trojice sinova prestolonaslednika Aleksandra stiže tri stotine zvanica iz zemlje i sveta. Među njima će biti srpski državnici, prijatelji dve porodice, ali i rođaci i prijatelji iz kraljevskih kuća Grčke, Španije, Velike Britanije, Švedske, Danske i drugih zemalja.

  • Porodica Karađorđević je u rodbinskim vezama sa grčkim, španskim i britanskim kraljevskim porodicama kralja Konstantina, kralja Huana Karlosa i kraljice Elizabete, koje će u Beograd poslati svoje predstavnike. Nije praksa da kraljica Elizabeta odlazi na svadbe, zato se može očekivati da će britanski dvor poslati visokog zvaničnika u kuću Karađorđevića – pretpostavlja Dragimir Acović.

Kraljevski dvor u Beogradu neće se pre venčanja oglašavati sa imenima svojih zvanica, jer to nalažu kraljevski protokol i mere bezbednosti, pa se zato samo pretpostavlja da bi na kraljevsko venčanje princa Filipa mogao da dođe princ Čarls ili njegov sin princ Hari iz Londona ili kralj Gustav ili njegova ćerka naslednica princeza Viktorija od Švedske.

  • Prinčeva majka, princeza i vojvodkinja Marija da Glorija od Orleansa i Bragance možda će doći sa svoje dve ćerke mladim vojvodkinjama Marijom del Sol i Medinom del Luna iz drugog braka sa vojvodom Ignacijom, koje su sestre po majci princu Filipu – saznali smo od porodičnih prijatelja Karađorđevića.

Za kraljevsko venčanje u Beogradu vlada veliko interesovanja javnosti i medija. Prijavljeno je nekoliko stotina novinara iz Srbije i sveta. U Beograd su već stigli reporteri iz Velike Britanije, Nemačke, Rusije, Španije, Francuske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Mađarske. Čuveni kraljev fotograf Žika Slika je napravio tim od petorice snimatelja, koji će zajedno ovekovečiti ovu svadbu sa najmanje 5000 fotografija.

Venčanjem kraljevića Filipa Karađorđević sa slikarkom Danica Marinković mladi princ ispunio je obećanje, koje je dao „Novostima“ u svom intervju 2014. godine, kada je rekao:

  • Želim da se oženim, po mogućstvu Srpkinjom. Siguran sam da ću se jednog dana vratiti u Beograd za stalno. Ovde ima mnogo mogućnosti za posao i za aktivnosti naše porodice. Uostalom, istorija nas Karađorđeviće obavezuje da budemo uz svoj narod, i ja ću se sigurno vratiti u Srbiju da ovde ostanem zauvek…- poručio je našim čitaocima i srpskom narodu tada princ Filip Karađorđević.

Antrfile

UZ BLAGOSLOV PATRIJARHA

Svadba princa Filipa od Srbije sa mladom umetnicom Danicom Marinković počeće prijemom i svečanom večerom za goste iz inostranstva 6. oktobra u Kraljevskom dvoru na Dedinju. Venčanje će biti održano uz blagoslov i bogosluženje patrijarha srpskog Irineja u Sabornoj crkvi svetog Arhangela Mihaila u subotu u 15 sati.

Prijem, večera i svadbeno veselje za sve goste biće istog dana u Belom dvoru. Ispraćaj mladog bračnog para na medeni mesec i gostiju iz sveta uslediće u nedelju 8. oktobra u Kraljevskom dvoru.

Antrfile

PRINC OD SRBIJE

Filip Karađorđević je sin prestolonaslednika Aleksandra Drugog Karađorđeviać i pinceze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Nosilac je titule princ od Srbije, ali je i kraljević, jer je njegov otac po naslednom pravu kralj. Rođen je 1982. godine u Americi. Unuk je kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre Karađorđevića i potomak po majci španske kraljevske porodice. Kršteni kumovi su mu bili grčki kralj Konstantin, španska kraljica Sofija i vojvodkinja od Kalabrije.

Antrfile

PRINCEZA DANICA

Ćerka slikara Milana Cileta Marinkovića je takođe umetnica, bavi se slikarstvom i dizajnom. Rođena je u Beogradu. Školovala se u Parizu i Londonu, gde je otpočela umetničku karijeru pod imenom Dana Maar. Udajom za princa Filipa postaće princeza Danica Karađorđević, najmlađa u ovoj kraljevskoj porodici.

The post KRALJEVSKO VENČANJE U BEOGRADU appeared first on .

Original Article