Korona zaključala i Planetu

Koronavirus je uspeo da osim zdravlja, mnogim ljudima uništi i upropasti posao i radna mesta. Nekima potpuno, a nekima delimično. Nebojšu Uršikića i njegovu suprugu Dijanu virus je primorao da u Vićenci zatvore bar koji su držali od 2017. godine. Kada je početkom proleća uveden karantin, 12. marta su stavili ključ u bravu i tri meseca nisu radili. Potom su nakratko ponovo otvorili, ali i shvatili da ništa više neće biti kao pre pandemije. Njihov Bar Planet je 20. juna definitivno prestao da prima goste. Dijana je ostala bez posla, ali ne i bez volje da radi, tako da je trenutno u potrazi za novim zaposlenjem.

– Sa velikim bolom smo zatvorili naš bar, nismo mogli ni da slutimo da tako nešto može da se dogodi, da jedan virus može do tih razmera utiče na naš život. Odlazila sam na posao sa velikom voljom. Bilo je zanimljivo, konstantan kontakt sa ljudima, razgovor, druženje – priča Dijana koja je u baru je najviše vremena provodila jer suprug radi i u fabrici. Povremeno bi joj pomagale i kćerke, Kristina (18) i Aleksandra (25).

– Ni sada ne verujem da smo zatvorili, koliko izgleda neverovatno. Mi smo se saživeli sa tim barom. Nisu dolazili samo naši ljudi, već i sve ostale nacije: Rumuni, Albanci, Italijani. Dolazili su sa drugog kraja grada da popiju kafu. Draženko iz Bosne obavezno je stizao svakog vikenda – sa setom se priseća naša sagovornica.

Nebojša i Dijana Uršikić

Vagali su posle ponovnog otvaranja šta da rade i teška srca odlučili da ipak zatvore dok se ne nagomilaju troškovi, porez, kirije.

– Mnogi klijenti su nas zvali i saučestvovali u našoj teškoj odluci, ali nije moglo drugačije. Ništa više nije kao ranije, ni čitava planeta, pa ni naš Planet – zaključuje Dijana Uršikić.

Težak početak

Nebojša i Dijana Uršikić su rodom iz Majdanpeka. U Vićencu je prvi došao Nebojša 2004. godine, a 2011. i supruga sa kćerkama. On se priseća teškog perioda u prvim danima.

– Kad sam stigao u Italiju, nisam imao ni radnu, ni boravišnu dozvolu, kao i svi ostali, bio sam neprijavljen, bez adrese. Taj početak je najteži i najstrašniji u mom životu, udaljen od porodice, stranac u svakom smislu. Druga velika barijera i prepreka bio je svakako jezik. Nisi samostalan, zavisiš od ostalih zemljaka, za stan, posao, informacije i sve ono što se tiče svakodnevice u dalekom svetu – seća se prvih dana u Italiji Nebojša Uršikić.

Чланак Korona zaključala i Planetu се појављује прво на Vesti online.