Kongres Srba Evrope

KONGRES SRBA EVROPE
SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Pariz, 20. februar 2004.
Broj: 04/07

Povodom vesti da je Asocijacija ‘Srpska veza’, formirana jos u doba SR Jugoslavije, a koja je inace veoma pozitivno radila na okupljanju srpske dijaspore, pismom mandataru buduce vlade u matici, predlaze jermonaha prof.dr. Irineja Dobrijevica iz SAD za ministra za dijasporu, Kongres Srba Evrope saopstava javnosti svoj stav.

KSE pozdravlja namere i napore Srpske pravoslavne crkve i svih njenih izaslanika u svetu i matici na plemenitom poslu ujedinjavanja srpske dijaspore i na svemu onome sto je u srpskoj tradiciji posao duhovnih lica .

KSE, sastavljen od evropskih gradjana, medjutim, smatra da u hriscanskim zemljama vazi pravilo po kome autenticna duhovna lica nikada ne preuzimaju politicke funkcije, buduci da je to vrsta skrnavljenja njihove misije. Onaj ko vec duhovno misionari, taj to dalje treba da cini, a politicka izvrsna vlast mu u ovom smislu nista ne moze doneti.

KSE napominje da se u njegovom predsednistvu, od samoga osnivanja, nalazi protojerej Radomir Nikcevic, poslat u misiju u ime mitropolita Amfilohija, kao i da je KSE blagoslovio vladika zapadno-evropski Konstantin. KSE odrzava savrseo dobre veze sa svim srpskim misionarima, a posebno sa onima sa podrucja Kosova i Metohije, ali eventualno nominovanje svestenika za ministra izvrsne vlasti, smatra vandalskim cinom.

KSE takodje napominje da ovaj, mozda dobronamerni, ali nespretni predlog ne dolazi, na zalost, iz samog rasejanja, vec iz matice.

KSE podseca da se ovakav cin u Evropi i u hriscanskom svetu nikada nije dogodio, kao i da slicni pokusaji mogu biti shvaceni iskljucivo kao jos jedan nevidljivi pokusaj pritiska najvece svetske sile na jedinu preostalu slobodnu i nezavisnu srpsku instituciju ­ Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i na licnost prdlozenog uglednog jermonaha.

Najzad KSE smatra da srpskom narodu u svetu nije potreban ministar-svestenik, vec da je srpskom narodu itekako potreban Svestenik, koji ce nadgledati rad buduceg ministra.