Koncertom proslavili jubilej

koncertom-proslavili-jubilej

Z. Mirković

Ponosni na poreklo: Udruženje „Vuk Karadžić“

Srpska kultura i tradicija čuvaju se, neguju i šire i preko Atlantika, kako u SAD, tako i u Kanadi, a u tome već više od pola veka predano istrajava folklorno udruženje “Vuk Karadžić”.

U sastavu Crkveno-školske opštine “Sveti Sava” u Vankuveru, članovi ovog udruženja sa mnogo ljubavi i volje rade na promociji kulture i tradicije, jezika i pisma, pesme i igre iz matice.

Malo je srpskih udruženja širom sveta koja mogu sa se podiče tako dugim trajanjem – ove godine “Vuk Karadžić” slavi 53. rođendan.

Jubilarni, 50. rođendan trebalo je da obeleže 2020. godine, ali ih je u tome sprečila pandemija korona virusa, koja je poremetila sve planove.

Umeće: Nastup u čast jubileja

Zato su sada sa nestrpljenjem dočekali mogućnost da, kako i dolikuje takvom jubileju, obeleže pola veka postojanja.

Godišnji koncert posvećen 50. rođendanu održan je u Bel centru u gradu Sari, u pokrajini Britanska Kolumbija.

– Nismo bili u mogućnosti da obeležimo 50. godišnjicu naše grupe 2020, pa iako nam je 53. godina, iskoristili smo ovu priliku da to proslavimo kako treba. Zlatnom godišnjicom proslavljamo pet decenija provedenih zajedno, kao i veliki broj uspeha ostvarenih s ljubavlju i predanosti – rekao je predsednik udruženja Nikica – Nine Mirković.

Godišnjicu su uveličali prijatelji iz udruženja “Oplenac” iz Toronta, koje vodi Saša Bogunović.

Domaćini su nastupili sa sva četiri ansambla koje je uvežbao umetnički rukovodilac, koreograf Danijel Ćirković.

Svoje umeće predstavila je i pevačka grupa, kao i grupa veterana “Vuk Karadžić”.

Izvedene su brojne koreografije, među kojima su Igre iz Timoka, Vladičinog Hana, okoline Beograda, Srema, kao i Vranjska svita…

“Posle koncerta imali smo veliku zabavu na kojoj smo svi zajedno proslavili godišnjicu i sa uspehom održan koncert kojem je prisustovalo više od 900 gledalaca”, s ponosom priča Mirković i dodaje da su među gostima bili i sveštenici naše crkve Vuk Milišić i Marko Radmanović, kao i penzionisani otac Miroslav Dejanov, sa porodicama.

Na zabavi posle koncerta gosti su uživali uz muziku Dragana i Jelene Petrović.

Uče običaje iz otadžbine: Najmlađi na sceni

Ponos

Inače, udruženje “Vuk Karadžić” osnovano je 1970. godine pri Crkvi Svetog Save u Vankuveru, a prva predsednica Udruženja i prvi koreograf bila je Helen Savković. Od tada, pa sve do danas, klub je pronosio Severnom Amerikom duh Srbije, srpske kulturne baštine, i sa pravom stekao epitet udruženja kojim se ponose naši iseljenici u Kanadi.

Čuvari tradicije: Splet igara

Više od 200 članova

I danas klub korača stazom, koju su utabali svi prethodni članovi, a Mirković, kao predsednik udruženja, sa još šestoro članova uprave uspešno ostvaruje ciljeve postavljene još pre 50 godina.

Udruženje danas, sa veteranskom grupom, broji više od 200 aktivnih članova.

Detaljnije