Kolom zatresli i Berlin

kolom-zatresli-i-berlin

B. Đorđević

Slavlje pobednika: Predstavnici SC Štutgart i Kolo Esen uz prelazni pehar

Savezna smotra srpskog folklora Nemačke održana je u Falkenzeu nadomak Berlina, u punom sjaju i ritmu, i pokazala da ljubav prema folkloru, tradicionalnoj pesmi i igri nema ni geografske ni bilo kakve druge granice.

Prethodne tri godine, koje su obilovale ograničenjima, zadale su ozbiljne udarce kontinuitetu druženja i bavljenja folklorom u kulturno-umetničkim društvima u dijaspori, ali je to samo donelo novi kvalitet i entuzijazam koji su mladi igrači iznedrili na bini Gradske hale u Falkenzeu.

Učesnici su maštovitim koreografijama i igračkim umećem postavili nove granice kada je srpski folklor u pitanju. Konkurencija je bila izuzetno oštra, u takmičarskom delu je učestvovalo 10 ansambala uz još pet revijalnih nastupa. Prvo mesto podelili su Srpski centar Štutgart i KUD Kolo iz Esena. Izgledalo je kao da su se igrači prethodne tri godine pripremali i čuvali snagu da njihovi koraci zablistaju punim sjajem na ovoj smotri.

Sala u Frankezeu nikad nije bila punija

Isto se može reći i za atmosferu koja je, kada su završena izvođenja i dok se iščekivala odluka žirija, dosegla eruptivne dimenzije. Kolo se zaorilo halom u mnogo redova i kolona. Među više stotina prisutnih bilo je malo onih koji su hteli samo da posmatraju. Uprkos tome što je smotra takmičarskog karaktera i što su rezultati sa velikim nestrpljenjem iščekivani, zajedničko slavlje ovog velikog okupljanja Srba iz cele Nemačke nije izostalo. Ono će se dugo pamtiti i prepričavati.

Bilo je divno

Prve utiske preneo nam je Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke, organizatora smotre.

– Videli ste šta se ovde dešava, pa ovo nije smotra, ovo je jedan spektakl! Toliko dobrih ansambala, uz toliko dobrog druženja, uživali smo u svakoj koreografiji, u izvođenju svakog takmičaru, to je kvalitet. Ni sami nismo očekivali da ćemo sve to videti večeras, a zaista je bilo divno.

O izazovima koje sa sobom nosi organizacija jedne ovako veličanstvene manifestacije, Saša nastavlja:

– Bilo je mnogo posla, trebalo je organizovati dolazak svih zvanica, njihov put i smeštaj. Domaćini, članovi KUD Zlatni opanak, odradili su fenomenalan posao, a mi kao Savez smo im pružili svu logistiku.

Živopisna nošnja

Milena Vojkić, predsednica KUD Zlatni opanak, takođe ne krije zadovoljstvo uspešnom realizacijom smotre.

– Nastupi svih društava bili su fenomenalni i žiri nije imao nimalo lak zadatak. Pripreme za smotru bile su veoma obimne i za SSUN, i za Zlatni opanak, a ja kao predsednik Zlatnog opanka i sekretar SSUN, morala sam da sedim na dve stolice i snosim duplu odgovornost. Prema raspoloženju takmičara i ostalih gostiju vidim da se sve isplatilo. Ovo je do sada najveća manifestacija koju je Zlatni opanak organizovao, a jesenji Festival folklora nam je bio generalna proba. Ovo je prva savezna smotra u Berlinu i ujedno predtakmičenje za Evropsku smotru srpskog folklora koja će se održati krajem maja u Novom Sadu.

Izvorna koreografija: Članice Zlatnog opanka

Nova energija

Katarina Jovanović iz Srpskog centra Štutgart, koji je jedan od dva pobednika, sija od zadovoljstva.

– Pobedili smo sa koreografijom “Ženi se Lazo”, a to su igre iz Skopske Crne Gore, koreografa Janka Dimitrijevića. Koreografiju smo postavili pre četiri godine, ali zbog pandemijskih okolnosti tek smo večeras dočekali njeno premijerno izvođenje i ova nagrada nam mnogo znači.

Atraktivan nastup: Borac Solingen

Marko Banjac iz istog društva nastavlja:

– Imali smo poduži period, tokom kojeg perspektiva nije baš bila izvesna i predvidiva. Došlo je i do smene generacija, neki su prestali da se bave folklorom, ali srećom Štutgart je veoma frekventan, dolazi puno novih ljudi na rad, a među njima i mnogi koji su se folklorom već bavili u zavičaju. Oni su nam doneli novu energiju i novi kvalitet, a naše društvo je uvek otvoreno za sve nove prijatelje i članove. Takođe, vreme za probe nam je bilo skučeno zbog brojnih ograničenja, ali posle toga smo nastojali da vreme iskoristimo i u što kraćem roku sve uvežbamo i danas spremno nastupimo. Možda bi neke nijanse tu i tamo mogle da se poboljšaju, na čemu ćemo raditi do Evropske smotre. Raduje nas što će se tamo muzika izvoditi uživo, a ne sa CD-a, što daje poseban utisak autentičnosti – navodi Banjac uz sve pohvale za organizaciju.

Presrećni: Marko Banjac i Katarina Jovanović, SC Štutgart

Marko Dimovski, umetnički rukovodilac još jednog pobedničkog društva, KUD Kolo iz Esena, navodi:

– Uz prvo mesto dobili smo i specijalnu nagradu za najbolji kostim i specijalnu nagradu za najbolju koreografiju. Kostim i koreografija su iz Istočne Srbije, iz Žagubice. Radili smo dugo da bismo došli do rezultata koje smo večeras ostvarili. Iz Esena nas je došlo oko 60, inače društvo ima oko 120 članova, razvrstanih u tri kategorije. Čim malo, po povratku, proslavimo ovu veliku pobedu, krećemo u pripreme za Evropsku smotru u Novom Sadu.

Smotru su pratile brojne zvanice i gosti među kojima su iz Štutgarta na smotru došli Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije, i Mićo Ćetković, dugogodišnji čelnik SSUN, sada čelnik Predstavništva Republike Srpske u glavnom gradu Baden Virtemberga.

U Novom Sadu još bolji

Ponosni na nagrade: Jelena Blagojević i Marko Dimovski

Jelena Blagojević je takođe umetnički rukovodilac KUD Kolo iz Esena.

– Atmosfera je večeras vrhunska, što se tiče nastupa, dali smo sve od sebe, a za Novi Sad pripremićemo se još bolje. Pre korone praktikovali smo osam do deset nastupa godišnje, u međuvremenu je ovaj broj nešto opao, ali se nadam da ćemo se brzo vratiti na pređašnji nivo.

Otklanjamo nedostatke

Viktorija Gojković

Viktorija Gojković iz društva domaćina, KUD Zlatni opanak, prezadovoljna je atmosferom i učinkom društva.

– Koreografijom “Uz polje ide devojka” osvojili smo drugo mesto, a specijalnu nagradu smo dobili za našu pevačku etno-grupu koja je otpevala “Đurđevdan” i “Tamo daleko”, kao i jednu za koreografiju najbližu izvornom stvaralaštvu. Koreografiju smo postavili još 2019. godine, ali je korona doprinela da nam tek večeras bude premijera. Čim malo predahnemo posle ove smotre, krećemo u intenzivne pripreme za Evropsku smotru u Novom Sadu. Ocene žirija smo ozbiljno shvatili i nastojaćemo da do kraja maja otklonimo nedostatke, kako bi Zlatni opanak u Novom Sadu zasijao u svom najboljem svetlu.

Plasman po bodovima

Treće mesto: KHD Kolo Frankfurt

Svi ansambli su se kvalifikovali za Evropsku smotru u Novom Sadu.

1. mesto sa 98 bodova dele Srpski centar Štutgart i KUD Kolo Esen. Oba društva su dobila zlatne plakete

2. mesto 97,66 bodova dele KUD Zlatni opanak Berlin i Borac Solingen. Oba društva su dobila zlatne plakete

3. mesto 95 bodova i zlatna plaketa KHD Kolo Frankfurt

4. mesto 94,33 boda i zlatna plaketa SZ Izvor Noj Izenburg

5. mesto 94 boda i zlatna plaketa SKC Sindelfingen

6. mesto 89,83 i srebrna plaketa SKC Ofenbah

7. mesto 89,67 bodova i srebrna plaketa KUD Zora Ratingen

8. mesto 85,67 bodova i srebrnu plaketu SHKD Morava Štutgart

Revijalno su nastupili:

SKD “Karađorđević” Rojtlingen; KUD Srbija Dortmund i KUD Jelek Vupertal

Specijalne nagrade

Najmlađi učesnik: Uručenje priznanju Milanu Mišiću

Pored izbora najboljeg ansambla bilo je i sedam drugih nagrada, a dobitnici su:

– Najmlađi učesnik – Milan Mišić, KUD Zlatni opanak

– Najbolja solistkinja u igri – Ana Marija Đurić, SKC Sindelfingen

– Najbolje pevačko izvođenje – pevačka Etno-grupa KUD Zlatni opanak

– Originalna nošnja – KUD Kolo Esen

– Najbolju grupa pevača – KHD Kolo Frankfurt

– Najbolja muzička obrada – Srpska zajednica Izvor Noj Izenburg

– Najbolje postavljena koreografija – KUD Kolo Esen

– Koreografija najbliža izvornom stvaralaštvu – KUD Zlatni opanak Berlin

Odlučile nijanse

U žiriju su bili dr Mirjana Zakić, profesor etnomuzikologije, Ivan Terzić, etnolog-antropolog, i Igor Gudić, predsednik Folklornih ansambala Srbije.

– Žiri je odličan i izuzetno kompetentan, ali ansambli i igrači su bili toliko dobri da bih se nerado prihvatio da budem član žirija, jer je izuzetno teško izabrati najbolje. O prednostima jednih u odnosu na druge odlučivale su neznatno primetne nijanse. Zaista su svi bili dobri – navodi Saša Ivanović.

Detaljnije