Kolo za sportiste

Kulturno udruženje Srba Duga iz Montekio Mađorea, gradića nadomak Vićence organizovalo je druženje uz muziku uživo, kako bi se sakupila sredstva za rad sportske sekcije ovog udruženj. Naši zemljaci su se rado odazvali pozivu jer su pod strogim merama zbog pandemije dugo bili udaljeni jedni od drugih. Ovo je bila jedinstvena i lepa prilika da se ponovo okupe.

Dušica Lalić, predsednica Duge ne krije oduševljenje posle veoma uspešne zabave.

– Druženje je bilo pravo osveženje za mnoge naše zemljake željne okupljanja, veselja i kola, jer kolo je naš kulturni identitet, nešto što nas drži na okupu. Zadovoljna sam ishodom, posećenošću zabave i posebno zahvaljujem svim našim vrednim sportistima na požrtvovanju i istrajnosti, kako na treninzima, tako i na nadmetanjima – ne skida osmeh s lica Dušica.

Igor Rašić ističe pozitivnu atmosferu

Nenad Stokuća, potpredsednik Duge kaže da ovom zabavom završavaju prvi deo sezone i kreću na zasluženi odmor.

– Zadovoljan sam sveukupnim radom sportske sekcije udruženja Duga. Organizovali smo turnir u malom fudbalu koji je bio veoma dobro posećen, kao i nekoliko turnira u stonom tenisu. S drugim udruženjima radimo na pokretanju Srpske lige u stonom tenisu, koja bi krenula već od jeseni. Naravno, ono najvažnije, prihod od ove večeri namenili smo za kupovinu opreme našim sportistima – navodi Stokuća.

Jedan od gostiju Milan Martinović, član prijateljskog udruženja Vidovdan kaže da svi sa zabave kreću kućama zadovoljni druženjem i vidno raspoloženi.

Konačno se nije vodilo računa o distanci

– Posle teške radne nedelje, ovakva vrsta opuštanja dođe kao melem za dušu. Organizacija je bila izuzetna, gosti su bili veseli, cilj zabave je postignut, sportisti su zaslužili da im se odužimo za napor, trud i uspeh. To je bio spoj lepog i korisnog.

Igor Rašić (44), referent za sport i član Upravnog odbora KUS Duga kaže da je u prethodnom periodu bilo teško raditi i živeti, a još teže organizovati sportske i kulturne manifestacije.

Oduševljena: Dušica Lalić

– Zbog korona mera naše udruženje nije imalo nikakvih aktivnosti više od godinu dana, a onda smo u maju uspeli da organizujemo turnir u stonom tenisu, zatim 4. jula turnir u malom fudbalu i evo sada ovu zabavu u čast sportista i simpatizera sportskih dešavanja. Ovo druženje na kojem je pozitivna atmosfera dalo nam je potvrdu da smo u prethodnom periodu dobro radili. Hvala svima koji su došli. Nadam se, a i verujem, da će srpska kultura, tradicija i sport opstati, ne samo na prostoru Italije, već i na svim meridijanima gde Srba ima – optimista je Rašić.

Ekipa veterana na turniru u Skiju

Veterani se ne predaju

– KUS Duga, pored folklora ima i dve sportske sekcije, stoni tenis i mali fudbal, a mi se svim snagama trudimo da ih održimo i ojačamo iako to nije lako u ovom periodu. Ekipa veterana u malom fudbalu je posle duže pauze, učestvovala na memorijalnom turniru “Žikica ŽivanovićBenga”, u organizaciji udruženja Kruna iz Skija i osvojila 3. mesto. Mogu da kažem da smo uspešno odradili sve ove manifestacije, sa nadom da od jeseni još uspešnije krenemo na svim poljima. Naravno, ako korona dozvoli – ističe Igor Rašić, koji je rodom iz Zaječara.

Afrikanci vole i naš ritam

On dodaje da radi u fabrici, ali se celog života bavi raznim sportovima i svoje iskustvo i znanje pokušava da prenese na mlade ljude, onoliko koliko oni žele da prihvate.

Sa gostima iz Gane svi se rado slikali

Vlaško na afrički način

Za druženje u prostorijama KUS Duga čula su i dva mladića iz Gane, koji s vremena na vreme svraćaju u naše udruženje. Oni su hteli da vide kako izgleda jedno srpsko slavlje, a kad je orkestar Evropa zasvirao Vlaško kolo, nisu odoleli ritmu i melodiji, pa su se i oni uhvatili u kolo i odigrali ga do kraja. Iako su više igrali na svoj način svi prisutni su bili oduševljeni tim neuobičajenim prizorom. Mnogi su kasnije poželeli da se slikaju sa simpatičnim gostima.

Чланак Kolo za sportiste се појављује прво на Vesti online.