Kolo puno sreće

kolo-puno-srece

Lična arhiva

SLAVSKI OBRED: Uz kolač sa sveštenikom najmlađi članovi kluba

Kulturno-umetničko društvo Kolo sreće iz Graca osnovano je prošle godine, a već okuplja veliki broj naših građana koji žive u ovom austrijskom gradu i njegovoj okolini. Više od 600 domaćina i njihovih gostiju nedavno se okupilo da proslavi Pokrov Presvete Bogorodice, krsnu slavu ovog društva.

Slavska obeležja osveštao je sveštenik Nemanja Komnenov iz Leobena kod Graca, a kolač su okretali najmlađi članovi Kola sreće. Posle slavske čestitke i besede počeo je bogat folklorni program, uz učešće KUD Pronija iz Prnjavora u Republici Srpskoj, KUD Opanak iz Salcburga, KUD “Jova Jovanović Zmaj” iz Solenaua i naravno domaćina i slavljenika. U prepunoj dvorani posetioci su uživali u bogatom folklornom programu, ali i pravom domaćinskom gostoprimstvu koje je oduševilo sve prisutne, a posebno Aleksu Malića iz Minhena koji već šest meseci priprema folkloraše ovog društva i na repertoar postavlja nove koreografije.

– Osećao sam se kao u otadžbini, među svojim narodom, a domaćini su bili zaista izvanredni. Ja ne znam za primer da je neko društvo ugostilo na slavi više od 600 gostiju. Pogotovo što je ulaz za sve bio besplatan, kao i slavska večera, što baš i nije čest slučaj u našim društvima. Atmosfera je bila prava domaćinska, a članovi ovog mladog društva nastojali su da svakom budu na usluzi. Bilo je zaista lepo biti među našim ljudima iz Graca i okoline na ovoj slavi – ističe Aleksa Malić.

Na lepim rečima Maliću je zahvalila Ljiljana Aksentić, predsednica KUD Kolo sreće.

– Drago nam je što su gosti vrlo zadovoljni kako smo ih dočekali, ali i programom koji smo pripremili za ovo veče. Drago nam je da je sa nama bio i sveštenik Nemanja Komnenov. Inače smo zadovoljni dosadašnjim angažovanjem Alekse Malića iz Minhena koji radi sa našim igračima i na repertoar postavlja nove koreografije. Imamo oko 70 članova folklornog ansambla koji su raspoređeni u četiri igračke sekcije – pilići, omladinci, izvođački ansambl i veterani. Za nas je važno da se kao društvo pojavljujemo na različitim manifestacijama u Gracu, pokrajini i Austriji. To nam pruža i članstvo u Austrijskom savezu srpskog folklora i Savezu Srba Austrije. Tako 18. novembra učestvujemo na Dečjoj smotri folklora u Beču. Na smotri smo nastupali i prošle godine – ističe Ljiljana Aksentić.

Pored nastupa igrača iz Prnjavora, Salcburga, Solenaua i domaćina, posetioce je oduševila i Mira Mićanović, koja je na violini odsvirala “Svilen konac”, kao i najmlađi igrači domaćina pevajući pesmu “Gusta mi magla padnala”, uz pratnju narodnog orkestra.

Nadigravanju za igru raspoloženih folkloraša, podsticaj je davala oduševljena publika i gromoglasno navijanje iz drugih društava. Sve u svemu, bilo je ovo veče za nezaborav, a o tome kako se slavila krsna slava KUD Kolo sreće u Gracu i danas se među našim ljudima priča sa oduševljenjem.

Folklorno nadigravanje oduševilo publiku
NAJMLAĐI IGRAČI: “Pilići” na sceni

Formiran i orkestar

Prijatno iznenađenje bio je prvi javni nastup tek osnovanog narodnog orkestra koji je formirao Aleksa Malić.

– Posebno mi je drago da smo oformili narodni orkestar u kome je sedam članova koji sviraju dve violine, frulu, tamburu, gitaru, harmoniku i bubanj. Važno nam je da je tek osnovani orkestar imao prvi nastup na krsnoj slavi i pred toliko velikim brojem gostiju – kaže Aleksa Malić, koji je godinama radio kao umetnički rukovodilac i osnivač narodnog orkestra u KUD “Rastko” iz Minhena, koji je kasnije promenio ime u KUD Kolo.

PRVI NASTUP: Novoosnovani narodni orkestar

Folkloraši gladni igre

Aleksa Malić ističe da članovi četiri folklorne sekcije KUD Kolo sreće rade sa velikim entuzijazmom i ljubavlju, jer su prosto gladni igre.

– Zadovoljan sam onim što smo uradili u prethodnom periodu, pogotovo na pripremi novih koreografija, pri čemu mi pomaže Tamara Marjanović. Do sada su na repertoar postavljene nove koreografije Igre iz Crne Trave i Igre iz Leskovca, a trenutno uvežbavamo Glamočko gluvo kolo.

Pauza na jednoj od proba

Tradicija, bratstvo i inovacija

Kulturno-umetničko društvo Kolo sreće je dinamičan klub srpskog folklora i tradicije koji su osnovali prijatelji čija deca imaju dugogodišnje iskustvo u folkloru. Klub odiše autentičnošću, a reorganizacija uprave početkom 2023. dovela je do uključivanja članova sa veštinama u marketingu i organizaciji. Kolo sreće sjedinjuje tradiciju, bratstvo i inovaciju na impresivan način. Uz predsednicu Ljiljanu Aksentić uže rukovodstvo čine, Dragan Grujić, zamenik predsednika, Miroslav Mićanović, blagajnik, i njegova zamenica Sanja Mićanović.

Predsednica Ljiljana Aksentić (u sredini) sa saradnicama

Detaljnije