Kanadska književnica stihovima i poklonima obradovala najmlađe Dervenćane

"Derventa nije slučajno odabrana za ovo gostovanje, s obzirom da duže vreme poznajem Đurđu Pijetlović, predsednicu KSS "Carica Milica", rekla je ovom prilikom Gordana Petković Laković.

"Uz nju sam malo više saznala o Derventi i pričajući sa njom sam poželela da učinim nešto za decu Dervente, naravno u granicama svojih mogućnosti. Moramo da animiramo decu da upoznaju pisce koji ih mogu naučiti nečemu novom. Iako sam već dugo u emigraciji, pobornik sam srpske kulture, jezika i očuvanja kulture i time se zapravo bavim u Kanadi", naglasila je književnica i dodala:

"Srbi često misle da oni nisu važni, da imaju osjećaj da su za nešto krivi, što nije tačno", tako da u svojim pesmama često ističe osećaj ponosa i kroz poeziju želi da srpsku decu u Kanadi uči o važnim ličnostima naše istorije.

Ovom prilikom mališane je obradovala i školskim priborom. Gordana Petković Laković je autorka nekoliko knjiga, među kojima je i delo pod nazivom "Zašto smo otišli", koje sadrži 24 istinite priče u kojima su akteri govorili o svojim sudbinama prilikom odlaska iz bivše Jugoslavije.

Gordana Petković Laković je rođena 1960. u Beogradu, a sa porodicom već 25 godina živi i radi u Torontu. Majka je četvoro dece, član je Srpske nacionalne akademije, Udruženja pisaca "Desanka Maksimović" i udruženja "Nikola Tesla educational corporation", neprofitne organizacije koja se bavi prikupljanjem sredstava za obrazovanje dece o slavnom naučniku i drugim temama vezanim za srpsku zajednicu.

Original Article