Kako najjeftinije telefonirati iz Švajcarske?

Internet štedi novac

U svetu je odavno praksa da se internet koristi za jeftino telefoniranje. U Srbiji nažalost to nije slučaj, a Natalija Jegdić, direktor sektora za razvoj klijenata u „Telekomu“, kaže da bi uskoro takva usluga mogla biti uvedena i u Srbiji.
Međutim, takvo telefoniranje nije novina u inostranstvu, pa tako naši građani koji žive u Švajcarskoj bez problema mogu da je koriste. Jedini problem mogao bi biti taj što je kod firmi u Švajcarskoj, u poređenju sa Nemačkom, u većini slučajeva potrebno prethodno registrovanje, uglavnom preko interneta.

U Nemačkoj je, na primer, dovoljan samo predbroj firme koja nudi jeftino telefoniranje i zatim se dalje bira broj zemlje grada i osobe sa kojom želite da se čujete. Na kraju meseca, uz redovan telefonski račun, dobijete i račun jeftinog telefoniranja.

Registrovanje u Švajcarskoj je lako. Potrebno je da imate kompjuter i da se ulogujete preko sajta firme koja nudi jeftino telefoniranje. Upućeni kažu da je trenutno najjeftinije telefoniranje iz Švajcarske preko firme „Kablkoma“ (www.cablecom.ch). Telefoniranje preko ove kompanije košta 50 rapena po minuti. Firma nudi još jeftinije telefoniranje ukoliko se ulogujete na „Internacional 40“, ali u tom slučaju morate da imate i odgovarajuće programe, za PC minimum Internet Explorer 6.0, Netscape 7.0 ili jači, a za Macintosh Safari 1.2, Netscape 7.0 ili jači.
Na internetu kako za Nemačku tako i za Švajcarsku mogu se pronaći sajtovi na kojima se može videti pregled kompanija koje nude najjeftinije usluge telefoniranja.

U Švajcarkoj ma prvom mestu po najjeftinijem minutu razgovora je „Kablkom“, na drugom „Globalzon“, a zatim redom slede „Ekono“, „Telesonik“, „Tele2“, „Sanrajs“, „N-tel“, „Sviskom“.

U „Sanrajsu“ minut telefoniranja sa Srbijom košta 47 rapena, ako se zove fiksni telefon, i 67 rapena, ako se zove mobilni. Ono što je interesantno za ovu firmu jeste da pregled cena ne daje samo za Srbiju i Crnu Goru, već posebno i za Kosovo, iz čega se može zaključiti da je za ovu kompaniju srpska pokrajina već postala nezavisna država. Jedini znak da je Kosovo i dalje deo Srbije i Crne Gore govori pozvini broj 00381 koji je isti i za Kosovo i Srbiju, a iste su i cene razgovora. Jedina je razlika u tome što ispred naziva Kosovo stoji cena za poziv na mobilni telefon koji ide preko mreže Kfora i košta 67 rapena – isto kao i kad se nazove 063 ili 064.

Od ponedeljka do petka u „Sviskomu“ minut razgovora između Švajcarske i Srbije košta 65 rapena, a tokom vikenda i praznika 50 rapena. Ukoliko se zove mobilni, cene su za 20 rapena veće.

Sve navedene cene u „Kablkomu“, „Sanrajsu“ i „Sviskomu“ iste su i za poziv upućen iz Švajcarske i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Iz Švajcarske se može razgovarati besplatno, preko takozvanog skajpa (SKYPE), odnosno preko interneta, sa kompjutera na kompjuter. Dovoljno je da se instalira taj program, da se stavi mikrofon u PC i pozove druga strana koja takođe mora da ugradi isti program i razgovor teče bez problema. Upućeni kažu i da je bolja čujnost nego preko klasičnog telefona.

Sa „skajpa“ može da se zove fiksni i mobilni telefon, ali u tom slučaju mora da se plati sa „viza kredit“ karticom.