Jugos ponovo na sceni

odgovor-na-astrolosko-pitanje-za-0302.

KUD Jugos

Oduševili publiku: Igrači sva četiri ansambla KUD Jugos

U Crkvenom centru Minhenu nedavno su celovečernji koncert održala četiri igračka ansambla Kulturno-umetničkog društva Jugos što im je bio prvi zajednički nastup posle tri i po godine. Pored pandemije virusa korona, bilo je u Jugosu i drugih problema, kao što su odlasci članova, prestanak igranja i prekidi saradnje sa nekim od ključnih ljudi u ovom društvu. Na radost dece i roditelja, povratkom u klub i uključivanjem u aktivnosti Gojka Baralića i Ivice Zlatanovića, Jugos se vraća na stare staze uspeha. Potvrdili su to na celovečernjem nastupu članovi sva četiri igračka ansambla: škola folklora, dečji, omladinski i izvođački. Oni su u prepunoj dvorani Crkvenog centra oduševili roditelje i posetioce iskazujući veliko zadovoljstvo ponovnim izlaskom na scenu i tako obradovali sve koji su ove večeri pratili koncert nazvan “Otvori porte domaćine”.

Gojko Baralić, predsednik KUD Jugos ističe da je na bini igralo ukupno 140 folkloraša u sva četiri ansambla.

– Videlo se da su se naši igrači zaželeli nastupa pred publikom, ali i da je publika dočekala i propratila njihov nastup s velikim oduševljenjem i podrškom. Pored mene, u Jugos se vratio i Ivica Zlatanović dugogodišnji umetnički rukovodilac koji je naše redove napustio 2016. godine. Sada je ponovo sa nama i on priprema sva četiri igračka ansambla a pomažu mu Katarina Janković i Maja Baralić. Mi nastavljamo saradnju i sa koreografom Milanom Glamočaninom iz KUD Brdo Kranj koji će povremeno dolaziti kod nas radi postavljanja novih koreografija – kaže s oduševljenjem Gojko Baralić.

Dogovor: Članovi školice folklora sa Milanom Glamočaninom

Kako se igrači nalaze u periodu priprema za školski raspust i letnji godišnji odmor, poslednja proba će biti održana u nedelju 23. jula, a ponovno okupljanje igrača je 15. septembra.

Za sada u KUD Jugos imaju planirana dva nastupa: gostovanje 21. oktobra u Sloveniji kod KUD Brod Kranj i 11. novembra održaće svoju jesensku proslavu u Minhenu na koju su pozvali i goste iz Švajcarske.

Prigodni pokloni

– Mi smo u znak zahvalnosti za podršku našem društvu, ove večeri uručili prigodne poklone starešini hrama Sv. Jovan Vladimir kralj srpski u Minhenu svešteniku Bojanu Simiću, kao i predstavnicima četiri porodice koje su bile uz nas sve ovo vreme. Poklone su primili članovi porodica Tošić, Janković, Maksimović i Jakovljević. Na ovaj način odali smo priznanje za višegodišnje angažovanje u radu društva članovima ove četiri minhenske porodice, ali i sveštenicima i Crkvenoj opštini Minhen za saradnju i mogućnost da koristimo prostorije Crkvenog centra – kaže Gojko Baralić.

U porti hrama priprema za nastup

Bili i prvaci Evrope

Kulturno-umetničko društvo Jugos je osnovano 1976. godine. Od 2012. društvo je učestvovalo na Evropskim smotrama srpskog folklora, a česti su bili nastupi i gostovanja kod drugih klubova širom Evrope

Gojko Baralić je 2022. je ponovo izabran da vodi ovo poznato udruženje i na čelo Jugosa se tada vratio šest godina posle prethodnog mandata na čelu društva. U periodu od 2010. do kraja novembra 2016. godine pod njegovim rukovodstvom Jugos je bio jedno od najjačih udruženja Nemačke, folklorni ansambli Jugosa bili su prvaci Nemačke, a dečji ansambl na Evropskoj smotri folklora 2014. prvak Evrope.

Detaljnije