Јубиларни 25. Светосавски бал

Јубиларни-25.-Светосавски-бал

петак, 03.11.2023,  13:15 -> 12:21

Извор: Биљана Татић

Јубиларни 25. Светосавски бал, традиционални бал српске заједнице у Бечу, биће одржан 18. јануара, 2024. године, по други пут у престижној палати Хофбург.

Традиција која је започела пре више од једног века, кроз историју је прекидана само силом неприлика, али већ други пут за редом, у најимпозантнијој бечкој палати, обнавља се у духу културе и уметности.

Беч, као једини град на свету који је очувао активну балску сезону, од новембра до фебруара, истовремено је и дом великој популацији српске заједнице, као и другим народима с Балкана који га такође обогаћују културним наслеђем. Управо спој хабсбуршке високе културе и богатог балканског духа, може се осетити на Светосавском балу.

Јубиларни 25. Светосавски бал ће се разликовати у односу на прошлогодишњи, пре свега због проширења простора. Наиме, биће укупно 12 сала, а самим тим и повећан капацитет гостију на 2000 званица, те овога пута отворене четири бине.

Пуних шест сати најквалитетнијег сценског програма, од 21 час до 3 сата ујутру, публици ће приредити Жељко Јоксимовић и Ана Штајдохар, глумица Јелена Гавриловић, сопран Тамара Рађеновић, Новосадски биг банд, БеоБалет, Стефан Здравковић – Принц, као и многи други истакнути уметници.

Управо захваљујући разноврсном програму, на Светосавском балу се плеше валцер, али и играју старе градске игре. Због тога Светосавски бал и јесте мост између традиционалног и модерног, те европског и балканског.

Чланови удружења Српског центара – Serbisches Zentrum из Беча, које организује бал, кажу да као и на сваком балу начин облачења јесте прописан и подразумева елегантне тоалете и наглашавају да су, уз испоштован наведени дрес код, на Светосавски бал добродошли сви заинтересовани гости.

Detaljnije