Jezik hranitelj naroda

Manifestacija Svetski dan poezije, koja je uvrštena u kalendar Uneska, obeležava se 21. marta svake godine, u svim značajnijim kulturnim centrima sveta, a u Cirihu je obeležen pesničkim skupom, 24. marta.

Organizacija ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu-UNESKO, 1999. godine proglasila je 21. mart za Svetski dan poezije. Cilj je da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima, kroz promovisanje i podsticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta. Ovaj dan osmišljen je s namerom da se javnost podseti na snagu i važnost pesničke reči, koja je na margini društvenog interesovanja, a takođe i da se podrži jezička raznolikost.

Literarni stvaraoci iz Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, mnogobrojni autori i recitatori dugi niz godina neguju lepu pisanu reč okupljajući se na mnogobrojnim manifestacijama, stvarajući svoja dela, učestvujući na mnogim sajmovima u svetu i matici.

Jedan od dokaza za to je i zbornik Zaveštanje, koji se 15. put za redom štampa, a u kome su sakupljeni radovi članova Udruženja srpskih pisaca. Brojni naslovi naših autora predstavljeni su upravo u srpskim kulturnim društvima…Autori Kreativne radionice Balkan takođe su mostove između matice i dijaspore gradili upravo poezijom.

Prvo izdanje Rječnika izašlo je 1818. godine i sadrži u sebi 26.270 riječi koje je Vuk Karadžić čuo u narodnom govoru. Vuk je građu za ovaj rečnik počeo da skuplja još 1815. godine.

Zato su se poezija i mudrosti našeg reformatora jezika 24. marta 2018. godine naizmenično slušali…Za ovu priliku, iz Beograda je u Cirih doputovala i književnica Snežana Ćosić.

Publiku je najpre pozdravila podpredsednica Tanja Radojević. Predsednik Udruženja srpskih pisaca Švajcaraske Milisav Đurić, poželeo je svima dobrodošlicu i posebno se zahvalio Snežani Ćosić.

Članovi Udruženja sroskih pisaca Švajcarske i autori izdavačke kuće Kreativna radionica Balkan, članovi SKD-a i SPKD Prosvjeta čitali su svoje pesme, a program je vodila Violeta Aleksić.

U slavu poezije družilo se do kasnih večernjih sati, a sledeće književno druženje zakazano je već za april.