Izraelski zvaničnici pesimisti, misle da Hamas neće prihvatiti sporazum o primirju

izraelski-zvanicnici-pesimisti,-misle-da-hamas-nece-prihvatiti-sporazum-o-primirju

(Beta) – Visoki izraelski zvaničnici izjavili su danas da okvir sporazuma o primirju u ratu u Gazi, koji su posrednici Egipat, Katar i SAD sačinili u Parizu, ne odgovara zahtevima Hamasa, te da misle da ga neće prihvatiti.

TV Kanal 12 je preneo izjavu direktora Mosada Davida Barnee da postoji mogućnost da sporazum propadne ako Izrael značajno ne poveća količinu pomoći za palestinsku teritoriju.

Izrael je danas poslao delegaciju u Katar da nastavi da radi na detaljima potencijalnog sporazuma sa Hamasom na osnovu kojeg bi desetine talaca bilo oslobođeno iz zatočeništva u Gazi u zamenu za duže primirje u ratu i stotine palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Novinski sajt Ynet citira visoke izraelske zvaničnike koji su izrazili pesimizam i rekli da u pregovorima u Dohi za sada nema napretka, ali da se još uvek radi na tome.

Oni su naveli da „postoji vrlo veliki jaz između strana i posrednici pokušavaju da ih premoste“.

„Na osnovu okvira sporazuma sačinjenog u Parizu navodno se predviđa da Hamas oslobodi 40 talaca, uključujući žene, decu, devojke koje su bile na odsluženju vojnog roka, starije i bolesne osobe u zamenu za šestonedeljnu pauzu u sukobu i stotine palestinskih zatvorenika osuđenih za terorizam“.

Post Views: 50

Originalni tekst