Izrael opozvao ambasadore Norveške, Irske i Španije zbog priznanja palestinske države

izrael-opozvao-ambasadore-norveske,-irske-i-spanije-zbog-priznanja-palestinske-drzave
Izrael opozvao ambasadore Norveške, Irske i Španije zbog priznanja palestinske države

Izraelski ministar spoljnih poslova, Izrael Kac, „naložio je hitan opoziv“ izraelskih ambasadora u Irskoj, Norveškoj i Španiji.

To je u objavi na platformi X saopštio i sam napisavši:

„Naložio sam hitan opoziv izraelskih ambasadora u Irskoj i Norveškoj, zbog odluka tih zemalja da priznaju palestinsku državu. Šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće ćutati pred onima koji potkopavaju njegovu bezbednost. Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svetu: za terorizam se mora platiti“.

Kac je dalje nastavio da je teroristička organizacija Hamas „izvršila najveći masakr Jevreja od Holokausta, kada je počinila gnusne zločine kojima je svedočio ceo svet“.

I have instructed the immediate recall of Israel’s ambassadors to Ireland and Norway for consultations in light of these countries’ decisions to recognize a Palestinian state.

I’m sending a clear and unequivocal message to Ireland and Norway: Israel will not remain silent in the…

— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) May 22, 2024

Prema njegovim rečima, ove tri zemlje odlučile su da nagrade Hamas i Iran priznavanjem palestinske države.

„Ovaj iskrivljeni korak tih zemalja, predstavlja nepravdu prema sećanju na žrtve. Ovo je udarac na naše napore da vratimo 128 satalaca i podsticaj Hamasu i iranskim džihadistima da nastave da podrivaju mir i dovodi u pitanje pravo Izraelu na samoodbranu. Izrael neće ćutati – biće velikih posledica. Ako Španija potvrdi svoju nameru da prizna palestinsku državu, sličan korak će biti preuzet protiv nje“, dodao je Kac.

Norveška, Irska i Španija saopštile su u sredu da priznaju palestinsku državu, i to je istorijski potez koji je izazvao osudu Izraela i oduševljenje Palestinaca, piše AP.

Formalno priznanje biće obavljeno 28. juna.

Norveška je prva objavila svoju odluku da prizna palestinsku državu, a premijer Jonas Gahr Store, rekao je da „ne može biti mira na Bliskom istoku ako ne bude priznanja“.

„Priznaćemo palestinsku državu. Norveška podržava arapski mirovni plan“, rekao je Store i dodao da će ta skandinavska zemlja „Palestinu posmatrati kao nezavisnu državu, sa svim pravima i obavezama koje to podrazumeva“.

Nekoliko zemalja članica Evropske unije, prošle nedelje su nagovestile da planiraju da priznaju palestinsku državu, jer smatraju da je ona jedino rešenje koje bi donelo trajni mir u tom regionu.

Ova odluka, odnosno objavljivanje o priznanju, mogla bi da da zamah priznavanju palestinske države i od strane drugih evropskih zemalja. To bi moglo da utiče i na Ujedinjene nacije, gde bi mogli da se razviju dalji koraci u pravcu rešenja o dve države, ali i u pravcu dalje izolacije Izraela.

Iako Norveška nije članica EU, ona sledi njene poteze, pa je se vatreno složila sa ovom odlukom.

„Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice rešenja dve države – Izraela i Palestine“, rekao je lider norveške vlade.

Dodao je da „Palestinci imaju osnovno pravo na svoju nezavisnu državu. Od kada su militanti, predvođeni Hamasom, napali Izrael 7. oktobra, izraelske snage ne odustaju od napada na Pojas Gaze. To je izazvalo raseljavanje na stotine hiljada stanovnike te teritorije, a naravno, otežan je protok pomoći i neizvesno je šta će biti sa gladnim ljudima“.

Prošlo je više od 30 godina od kako je potpisan prvi sporazum iz Osla 1993. godine. „Od tada su Palestinci preuzeli važne korake ka rešenju sa dve države“, saopštila je norveška vlada.

Dodaje se da je „Svetska banka utvrdila da je palestinska država ispunila ključne kriterijume za funkcionisanje kao država 2011. godine, kada su nacionalne institucije izgrađene kako bi stanovništvu pružalo vitalne usluge“.

U saopštenju norveške vlade, skrenuli su pažnju i na to da je „ratom u Gazi, ali i širenjem ilegalnih naselja na Zapadnoj obali, otežana situacija na toj teritoriji, možda čak i više nego ikada“.

Irski premijer Sajmon Haris, rekao je da je njihova odluka doneta u saradnji sa Španijom i Norveškom, i da je ona „istorijski važna i za Palestince, i za Irce“.

Namera ovih zemalja, tvrdi Haris, jeste da se pomogne u rešenju sukoba na Bliskom istoku. „Verujemo da će nam se i druge zemlje pridružiti u narednim nedeljama“, dodao je.

Premijer Španije, Pedro Sančez, lider španskih socijalista, u svom obraćanju nacionalnom parlamentu, rekao je da „ova odluka neće vratiti izgubljene palestinske živote, ali će tom narodu dati ono što je važno za njihovu sadašnjost i budućnost – dostojanstvo i nadu“.

„Ovo priznanje nije upućeno ni protiv koga, a kamoli protiv izraelskog naroda“, rekao je Sančez, aludirajući na to da postoji šansa za rast diplomatskih tenzija sa Izraelom.

Suprotno – kaže – „ovaj potez je napravljen u korist mira, pravde i moralne doslednosti“.

I on je, kao i lideri ostale dve zemlje u kojima je Izrael opozvao svoje ambasadore, rekao da je očigledno da Netanjahu nema nikakav plan za civile, ali i upravu u Gazi po završetku rata.

Ranije ovog meseca, španski ministar spoljnih poslova, Hose Abares, rekao je da je obavestio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nameri njegove vlade da prizna palestinsku državu.

Viši politički saradnik u Evropskom savetu za spoljne poslove, Hju Lovat, kaže da je „priznanje opipljivi korak palestinskom samoopredeljenju“.

Lovat je za AP objasnio da bi to naravno imalo uticaja, jer to je korak koji se protivi izraelskoj aneksiji te teritorije. To

Post Views: 16

Originalni tekst