Izložba posvećena kaligrafiji uskoro u Etnološkom muzeju

izlozba-posvecena-kaligrafiji-uskoro-u-etnoloskom-muzeju
Izložba posvećena kaligrafiji uskoro u Etnološkom muzeju

Za sve ljubitelje umetnosti kaligrafije lepe vesti stižu iz Čačka gde će 25.aprila 2024.godine biti otvorena izložba ,,NASLEĐE – ISPISANO RUKOM“. Izložbena postavka autorki Selene Košutić i Slađane Turović Sertić u Etnološkom muzeju u Čačku biće svečano otvorena u 19 časova, a uvodnu reč daće direktorka Narodnog muzeja Delfina Rajić.

Foto: Selena Košutić

Autorke izložbe će prikazati lepotu pisanja rukom, kako perom i mastilom, tako i bojom i četkicom, a svi izloženi radovi izrađeni su na papiru bojenom posebnom tehnikom, svili, staklu i sa pozlatom. Jedna od autorki, Selena Košutić rođena je u Čačku 1987. godine, a u Beogradu je stekla  Diplomu modnog dizajnera. Selena je sertifikovani kaligraf i vitez umetnosti u oblasti kaligrafije pod pokroviteljstvom Kraljevskog viteštva.

Foto: Selena Košutić

Kaligrafija je veština lepog pisanja i postoji praktično od početka same pismenosti. Lepo pisanje je nekada bilo zanat, naročito cenjen u srednjem veku  gde su knjige ručno pisane i prepisivane o čemu svedoče bogate riznice srpskih manastira. Ova veština danas ima primenu kod pisanja molitvi, diploma, zahvalnica, pozivnica, čestitki, izrade slika – na platnima, staklu, svili i slično.

Svečano otvaranje izložbe muzikom će ulepšati Zoran Branković  a stihove će govoriti pesnikinja Ana Novičić. Izložbu će svi zainteresovani moći da pogledaju do 25. maja 2024. godine u Etnološkom muzeju koji se nalazi u Hadžića kući, najstarijoj dvospratnoj građevini u gradu na Moravi.

Post Views: 31

Originalni tekst