Изложба о кнегињи Јелисавети у Историјском музеју Србије Београд

smanjeno-izlozba.jpg

Отворена изложба о кнегињи Јелисавети у Историјском музеју Србије, Београд, 16. септембар 2019.

Јуче је у Историјском музеју Србије отворена изложба „Кнегиња Јелисавета – Дуго путовање кући“, коју у оквиру пројекта „Генеалогије старих српских породица“ др Душице Бојић, заједнички реализују ова угледна музејска установа и Артис центар из Београда. Многобројна заинтересована публика је испунила музеј у жељи да погледа несвакидашњу поставку коју чини приближно 200 предмета из заоставштине последњег детета дома Карађорђевића рођеног у Краљевини Југославији, али и да лично сретне кнегињу Јелисавету, која је активно учествовала у реализацији ове по много чему несвакидашње поставке. „Чињеница да историјски музеј Србије први пут представља живу историјску личност, као и она да предмети из кнегињине заоставштине до сада нису истраживани, публиковани и излагани, чини ову изложбу вишеструко занимљивом,“ нагласила је Тамара Огњевић, директорка Артис центра, аутор изложбе о кнегињи Јелисавети.

Окупљене госте, међу којима су многи стигли из иностранства, поздравили су др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, кнегиња Јелисавета Карађорђевић и Тамара Огњевић, а част да отвори изложбу припала је директору Међународног фонда Демидов, Александру Тисоу Демидову, припаднику ове угледне племићке породице из које порекло води и мајка кнеза Павла Карађорђевића, кнегињиног оца. Отварању које је окупило бројне угледне личности из сфере културе, науке, политике и уметности, присуствовали су и чланови кнегињине најуже породице – њен син Николас Балфур, кћер Катарина Оксенберг и унука Индија Оксенберг.

У оквиру првог вођења уприличеног на отварању изложбе публика је имала прилику да чује више о кнегињиним прецима из дома Карађорђевића, Ненадовића, 2 Романових, Демидових, Гликсбурга и Белоселских-Белоезерских. Пажњу публике је посебно привукла инсценације трпезарије с краја 19. века на којој је изложен скупоцени сервис који је некада припадао Демидовима, принчевима од Сан Доната, као и низ предмета из продукције чувених златарских кућа империјалне Русије – Фабержеа и Овчиникова. Лични предмети кнегиње Јелисавете, нарочито они везани за моду, као и њене фотографије из светских модних часописа, а које потписују Ричард Аведон, Сесил Битон и Ормон Ђиљи, публика је оценила као изузетно атрактивне у оквиру поставке која представља спој класичног музејског концепта са елементима нове музеологије, који инсистирају на димензији интимног и личног.

У оквиру изложбе која ће трајати до 14. новембра текуће године, публика ће бити у прилици да се сваке среде од 17-18 часова дружи са кнегињом Јелисаветом, док ће ауторка изложбе, историчарка уметности Тамара Огњевић, сваке недеље од 12:30 водити заинтересоване посетиоце кроз поставку.

Због ограниченог броја места на пратећим програмима изложбе, неопходно је најавити долазак на е адресу: tamara.ognjevic@artiscenter.com

(Visited 6 times, 1 visits today)