Izložba fresaka u Ljubljani

Izložbu je otvorila Stana Končarević, konzul i prvi sekretar Ambasade Srbije u Ljubljani. Freske koje se nalaze u srpskim manastirima u Srbiji i Crnoj Gori, kopirao je umetnik Momir Knežević, a nalaze se u privatnoj zbirci Save Vukovića, predstavnika KD Mihajlo Pupin, javlja za Program za dijasporu RTS-a Rade Bakračević.

Momir Knežević, rođen je u Petrovićima u Crnoj Gori. Fresko slikarstvo je učio kod L. Andrića, a freske je kopirao u manastirima Crne Gore i Srbije. Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu. Imao je nekoliko samostalnih izložbi u Crnoj Gori, Srbiji i više evropskih država.

Otvaranju izložbe je prisustvovao veliki broj Srba koji žive na ovim prostorima i veliki broj Slovenaca, poštovalaca umetnosti i pravoslavnih ikona iz Ljubljane, Celja, Kopra i Maribora, a stigao je i paroh Rade Despotović sa članovima crkvenog odbora.

Pored paroha Despotovića, o umetnikovom radu govorio je i Savo Vuković, predstavnik KD Mihajlo Pupin iz Ljubljane.

Dugogodišnje iskustvo ikonopisca Momira Kneževića pretstavljeno je na ovoj izložbi, na kojoj je izložio tridesetak ikona, remek-dela kako u umetničkom tako i u duhovnom pogledu.

Izložba je organizovana povodom Vaskrsa, a naglasak je stavljen na vrednosti pravoslavne baštine i potrebi očuvanja hiljadugodišnje tradicije ikonopisanja.

U kulturnom programu nastupila je Jelena Ergelašev Tubić na violončelu. Odsvirala je kompoziciju Isidora Bajića Snovi i kompoziciju Stevana St. Mokranjca Tebe pojem.