Iz hramova na Štefanplac

iz-hramova-na-stefanplac

Z. Mirković

Sećanje na zločin bez kazne: Prošlogodišnji pomen u centru Beča

I ove godine, kao i svih prethodnih, Austrijsko-srpski pokret solidarnosti (ASPS) će 24. marta organizovati pomen na sve žrtve NATO agresije 1999. godine na SR Jugoslaviju.

Na dan kada je počela NATO agresija, bez odobrenja Ujedinjenih nacija, tokom kojeg je, prema podacima Ministarstva odbrane Srbije ubijeno 2.500 civila, među kojima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije, biće odata pošta svim stradalima, u 18 sati, na Štefanplacu.

Na tom mestu završavao se svaki protest Srba u Austriji, tokom NATO bombardovanja, koji su se održavali svih 78 dana agresije.

U petak će, odlukom episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, u svim crkvama u Beču pomen stradalima biti služen u 17 sati, kako bi posle službe, svi koji to žele, vernici i sveštenici, otišli na Štefanplac.

Odluka o bombardovanju SR Jugoslavije doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Skup kojim se čuva sećanje na zločin bez kazne, na zapadu cinično nazvan “Milosrdni anđeo”, kao i svake godine počeće minutom ćutanja za sve žrtve.

Već 24 godine, Austrijsko-srpski pokret solidarnosti pomenom diže glas za očuvanje međunarodnog prava i poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Sledeće godine, kada će biti obeleženo 25 godina od početka bombardovanja, u ASPS planiraju više aktivnosti i manifestacija kojima će još glasnije podsetiti na stradanja srpskih civila tokom nepravedne i protivpravne agresije na jednu suverenu zemlju.

Vazdušne napade na gradove u Srbiji i Crnoj Gori, NATO je započeo 24. marta 1999. godine u 19.45 sati, sa brodova u Jadranskom moru i iz nekoliko baza u Italiji. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 78 dana agresije nije našao na meti NATO letelica i raketa. Ciljevi nisu bili samo vojni, stradali su brojni civilni objekti.

Detaljnije