Istraživanje pokazalo da je zastupljenost žena na filmu na najmanjem nivou u poslednjih 10 godina

istrazivanje-pokazalo-da-je-zastupljenost-zena-na-filmu-na-najmanjem-nivou-u-poslednjih-10-godina

Novo istraživanje pokazalo je da je broj ženskih glavnih likova u holivudskim filmovima najmanji u poslednjih 10 godina.

To se desilo uprkos fenomenu filma Barbi i to je najgori rezultat još od 2014. godine, kažu iz ove inicijative, prenosi Danas.

„Ovo je katastrofalni korak unazad za devojke i žene na filmu. u poslednjih 14 godina, pratili smo napredak industrije, pa je ovakvo nazadovanje iznenađujuće i u suprotnosti sa pričom od 2023. kao ‘godini žene’“, rekla je dr Stejsi L. Smit, vođa istraživanja.

Uprkos tome što su pojedini filmovi sa glavnim ženskim likovima pomereni na 2024, a među kojima je Challengers Luke Gvadanjina, autori istraživanja ne veruju da je to razlog ovakvog rezultata.

For Film Fans

Despite the $1.4bn success of ‘Barbie’, last year’s top 100 films saw just 30 feature a female lead or co-lead, the worst result since 2014. The number of films led by women of colour also fell from 18 to 14. [Study by USC Annenberg Inclusion Initiative.] pic.twitter.com/PMzceGMZmz

— Grouse Beater (@Grouse_Beater) February 21, 2024

Ovo istraživanje sprovodi se od 2007. godine

I broj filmova koji predvode žene pripadnice etničkih manjina opao je sa 18 na 14, što je i dalje bolje nego kada je ova studija prvi put obavljena, jer je on 2007. iznosio samo 1.

Samo tri filma u 2023. imala su ženu stariju od 45 godina kao glavnu ili jednu od glavnih junakinja, dok je za muškarce taj broj u toj kategoriji iznosio 32 filma.

Autori studije napomenuli su da uspeh filma Barbi uopšte ne može da bude dovoljan razlog za optimizam na ovom polju.

„Jedan film ne predstavlja napredak u industriji i ne može da nosi teret usmeravanja industrije ka inkluziji. Ovogodišnji rezultati ukazuju da je industrija puna apatije prema inkluziji i diverzitetu.“

Samo nedelju dana ranije, ista organizacija izbacila je izveštaj o tome kako se smanjio broj rediteljki sa 18 na 16 posto u odnosu na godinu pre toga.

„Više od deceniju i po, broj žena na važnim rediteljskim pozicijama nije porastao ni za 10%“, tada je rekla Smit.

Post Views: 42

Originalni tekst