Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (16): Delije sa Zapada

S obzirom da je u Pertu, u Zapadnoj Australiji, sedamdesetih godina prošlog veka bilo dosta fudbalskih klubova koji su predstavljali različite etničke zajednice, i među našim ljudima u ovom gradu osetila se potreba i došlo se na ideju da se oformi fudbalski klub.

To se i ostvarilo 28. aprila 1978. godine kad je zaživeo Srpski kulturni klub Dajanela Srbija, koji je nešto kasnije preimenovan u Dajanela Beli orlovi, pod kojim imenom postoji i aktivan je i danas.

Dok je još postojala nekadašnja država Jugoslavija, i u Zapadnoj Australiji bilo je više klubova sa tim prefiksom i jugoslovenskim oznakama, ali čim je došlo do raspada članovi i pristalice našeg kluba želeli su da cela srpska zajednica može da se poistoveti s imenom – Beli orlovi.

Među osnivačima su bili: Tomislav Mihajlović, Milan Jelešić, Dušan Zvekić, Đorđe Marjanović, Dušan Babić, Ivan Babić, Miloš Borković, Mirko Rnjak i Strugara Pajić. Prvi predsednik kluba bio je Dušan Zvekić. Danas, aktuelni predsednik Dajanela Belih orlova je Bata Jovanović.

Trener Vesko Žmukić slavi trijumf u „Karađorđevom“ kupu 2012.

Najveći uspesi

Tokom poslednje decenije u Pert se doselilo dosta iz Srba, kako iz matice Srbije, tako i sa pordručja Krajine u Hrvatskoj, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine… Dajanela Beli orlovi je za svoj logo izabrala dvoglavog orla sa srpskim bojama, crveno-plavo-belo, koje naši fudbaleri ponosno nose na svojoj opremi. Dajanela je, inače, trenutno član Druge državne lige u Zapadnoj Australiji.

Naš klub je 1983. godine bio vicešampion Treće državne lige Zapadne Australije, a drugi su prošli kroz cilj i sedam godina kasnije – u prvenstvu Prve državne lige u Pertu 1990. godine. Najzad, 1993. godine Dajanela Beli orlovi su osvojili titulu prvaka u šampionatu Prve državne lige.

Nove klupske prostorije

Od zapaženih rezultata treba izdvojiti i još jedno, skoro po navici osvojeno drugo mesto u prvenstvu Prve državne lige. U klubu su posebno ponosni na dva pobednička pehara najznačajnijeg srpskog takmičenja na Petom kontinentu – „Karađorđevog“ kupa. Beli orlovi su najpre trijumfovali 2012. kad su bili domaćini turnira. Pet godina kasnije, na turniru koji je organizovao bratski klub Beograd iz Madingtona, Dajanela Beli orlovi su trijumfovali i drugi put pošto su u finalu savladali ekipu Beograda iz Adelajda.

U klubu s ponosom ističu i velike uspehe juniorske ekipe mlađe od deset godina, koja je 2008. bila prvak svoje lige, kao i drugog mesta juniora mlađih od 14 godina 2007. godine.

Ponosni na trofej „Karađorđevog“ kupa

Oriće se pesma

Zvanična klupska pesma Dajanele Belih orlova je „Igrale se delije“, autora Milorada Petrovića Seljančice. Uz ovu pesmu igrači, ali i navijači vesele se u svlačionici posle svake pobede. Nadamo se da će se ta pesma često pevati i tokom naredne sezone…

Što se tiče ovogodišnjeg takmičenja, Beli orlovi su odradili pripreme i bili spremni za početak, ali sve je palo u vodu usled pandemije i zabrane okupljanja. Posle skoro tromesečne pauze i delimičnog ubalažavanja restriktivnih mera, koje dozvoljavaju delimična okupljanja, nove pripreme su počele 14. maja. Do kraja ovog meseca očekuje se rad punim intenitetom, a nadmetanja za bodove koju nedelju kasnije.

Golmani Giuliano Martino, Tim Smit, Metju Batigeli i Džems Oven, zatim igrači odbrane Špiro Nenadić, Milan Vulin, pa „vezisti“ Slobodan Vulin, Robert Klenkovski, Ognjen Radonić, Liam Hadson, Ethan Keridž, Dalziel Kamerun, Mat Izo, napadali Kejlun Polard, Josef Tvits, Majkl Keli, kao i trener i tehnički direktor Rod Banjac, njegov asistent Teri Braun i svi ostali u klubu, kao i navijači, jedva čekaju da se i fudbal i život vrate normalnim tokovima. Beli orlovi žele da polete!

Stadion za ponos

Fudbaleri Belih orlova utakmice kao domaćini igraju na svom stadionu Dajanela Reserve, a ovaj teren koristi i Mali Atletski klub Zapadne Australije. Teren je otvorenog tipa sa svim potrebnim objektima za rad sportskih klubova. Sadrži i administrativne prostorije, svlačionice, restoran salu sa barom, kuhinjom i kantinom.

Noćna utakmica

Klupska sala je solidnog kapaciteta za razne aktivnosti, poput raznih klupskih svečanosti. Srpska zajednica Perta je za potrebe svog kluba izgradila i pokrivene tribine, a od velikog značaja je i to što je opština pomogla da se postavi kompletno osvetljenje za odigravaje utakmica u noćnim terminima. Radovi su okončani prošle godine, a trenutno je u završnoj fazi renoviranje svlačionica.

Od Dajanele do Mondijala

Za 42 godine postojanja kroz klub je prodefilovalo mnogo fudbalera, a mi ćemo ovom prilikom izdvojiti samo neke od njih koji su igrali i u drugim klubovima u višim takmičarskim rangovima: Saša Đorđević, Petar Vukmirović, Vesko Žmukić, Zoran Mlinar, Dragan Njegić, Zoran Barović, Bojan Radinović, Bajo Savić, Vins Matasa, Andes Angel, Skot Halpin, Dag Hotson, Boima Karpeh i mnogi drugi.

Uvek Orao: Ivan Ergić

Svakako najpoznatiji je rođeni Šibenčanin Ivan Ergić, koji je posle Dajanele Belih orlova dugo nosio dres Pert Glorija u Hjundai A-ligi Australije, iz kojeg je krenuo u Evropu i napravio sjajnu karijeru u italijanskom Juventusu, švajcarskom Bazelu, turskom Burasporu. Kao kruna karijere stigao je poziv selektora Ilije Petkovića, pa je Ergić upisao i 11 utakmica za reprezentaciju SCG i igrao i na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine.

A, na taj dug i uspešan put krenuo je iz – Dajanele.

Klupska himna

Igrale se delije
nasred zemlje Srbije
Sitno kolo do kola
vilo se do Stambola.

Svira frula iz dola
Frula moga sokola.
Sitno kolo do kola,
Vilo se do Stabmola.

Čulo se do Stambola,
Carskog grada ohola,
Igra kolo do kola,
Ne haje za Stambola.

Чланак Istorija srpskog sporta na Petom kontinentu (16): Delije sa Zapada се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)