Ispovest u Nedeljniku koja mora da promeni sve: Ovako izgleda kada u zemlji femicida prijavite porodično nasilje

ispovest-u-nedeljniku-koja-mora-da-promeni-sve:-ovako-izgleda-kada-u-zemlji-femicida-prijavite-porodicno-nasilje

U Srbiji su zabeležni prvi i drugi femicid u 2024. godini.

Uhapšen je muškarac zbog sumnje da je ubio svoju bivšu suprugu i njenu majku čija su tela pronađena u kući u mestu Rakovac kod Beočina. Policija je osumnjičenog zatekla na mestu ubistva, a pretpostavlja se da je zločin najverovatnije izvršio nožem.

Menjaju se lokacije i oružje, menjaju se „motivi“ i „razlozi“, ali se ne menja činjenica da u Srbiji od nasilja, koje vrše muškarci, stradaju žene.

Posle nekoliko vezanih femicida prošle godine, sve te priče, koje u sebi kriju društvene deformitete, disfunkcionalnost patrijarhalne zajednice i sistema, i kontinuirano nasilje, svele su se na obično prebrojavanje.

U novom broju Nedeljnika objavljena je priča koju nije lako gurnuti među brojeve da se što pre zaboravi. Zato što je prva takva, otvorena, iz prvog lica, lica žrtve nasilja. I zato što kada se pročita ne može da se zaboravi.

Poznata novinarka, za Nedeljnik je napisala svoju ispovest o životu žrtve nasilja u Srbiji i svim izazovima sa kojima mora da se suoči, u zemlji koja samo površno i deklarativno želi da se bavi ovim problemom, a zapravo na svakom koraku žene nailaze na iste stvari – glupe floskule, krute sagovornike, nepostojeće mehanizme i osećaj potpune nezaštićenosti.

OVAJ TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 22. FEBRUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 37

Originalni tekst