ИКОНА Светог цара Николаја, предавање о православној мисији на Јамалу, филм Православни Јамал

Ikonaa-cara-nikolaja-Jamal.jpg

Дочек иконе Светог Цара–мученика Николаја Романова, у среду 8. маја 2019. године у 23 часа испред испред жарковачког Вазнесењског храма у Београду.

Икона у Србију долази по благослову Архиепископа Салехардског и Новоуренгојског Господина Николаја, у знак поштовања према српском народу и као символ заједничког страдалног историјског пута српског и руског народа.

Икона св. Цара Николаја о којој је реч, иконописана је по наруџби Епархије салехардске 2017. године и освештана је у такозваној “соби стрељања” Храма-на-крви у Јекатеринбургу 2018. године, у дане спомена на стогодишњицу стрељања Свете Царске породице Романов. У јесен 2018. године икону су пронели по северним градовима и селима Јамала, пробијајући пут (колима, снегоходима, хеликоптерима) у дужини од 600 км и више.

Гости из Московске Патријаршије о православној мисији на Јамалу 

У четвртак 9. маја у 18 часова у храму Вазнесења Господњег у Жаркову биће одржано предавање о православној мисији на Јамалу, а гости–предавачи долазе из Московске патријаршије: презвитер Сергеј Кузњецов (Салехардска епархија), публициста Људмила Липатова (истраживач руског Севера и почасни грађанин Јамала) и новинар и публициста Петар Казанцев (лауерат премије Савеза писаца Русије). Предавање ће на српски језик преводити Небојша Ћосовић, члан редакције часописа Православни мисионар. Са уваженим гостима долазе и чланови омладинске православне дружине „Благо“. Гости из братске Русије са собом доносе и икону Светог Цара–мученика Николаја Романова која ће бити изложена вернима за целивање у жарковачком храму.

Током вечери ће бити приказан и краткометражни филм „Православни Јамал“, који има тонски запис на српском језику.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.