ИКОНА Светог цара Николаја, предавање о православној мисији на Јамалу, филм Православни Јамал

Ikonaa-cara-nikolaja-Jamal.jpg

Дочек иконе Светог Цара–мученика Николаја Романова, у среду 8. маја 2019. године у 23 часа испред испред жарковачког Вазнесењског храма у Београду.

Икона у Србију долази по благослову Архиепископа Салехардског и Новоуренгојског Господина Николаја, у знак поштовања према српском народу и као символ заједничког страдалног историјског пута српског и руског народа.

Икона св. Цара Николаја о којој је реч, иконописана је по наруџби Епархије салехардске 2017. године и освештана је у такозваној “соби стрељања” Храма-на-крви у Јекатеринбургу 2018. године, у дане спомена на стогодишњицу стрељања Свете Царске породице Романов. У јесен 2018. године икону су пронели по северним градовима и селима Јамала, пробијајући пут (колима, снегоходима, хеликоптерима) у дужини од 600 км и више.

Гости из Московске Патријаршије о православној мисији на Јамалу 

У четвртак 9. маја у 18 часова у храму Вазнесења Господњег у Жаркову биће одржано предавање о православној мисији на Јамалу, а гости–предавачи долазе из Московске патријаршије: презвитер Сергеј Кузњецов (Салехардска епархија), публициста Људмила Липатова (истраживач руског Севера и почасни грађанин Јамала) и новинар и публициста Петар Казанцев (лауерат премије Савеза писаца Русије). Предавање ће на српски језик преводити Небојша Ћосовић, члан редакције часописа Православни мисионар. Са уваженим гостима долазе и чланови омладинске православне дружине „Благо“. Гости из братске Русије са собом доносе и икону Светог Цара–мученика Николаја Романова која ће бити изложена вернима за целивање у жарковачком храму.

Током вечери ће бити приказан и краткометражни филм „Православни Јамал“, који има тонски запис на српском језику.