Igrokaz i crteži o Rastku

igrokaz-i-crtezi-o-rastku

B. Miličić

Dubravka Kojić i Bratislava Dlouhi sa učesnicima programa

Na bogoslužbenom mestu u Frajzingu, gradiću koji pripada parohiji Regenzburg, organizovana je svetosavska proslava. Protojerej stavrofor Milorad Jovanović je služio liturgiju i osveštao slavska obeležja, a potom je izveden prigodan program posvećen prvom srpskom prosvetitelju i svetitelju. U programu su učestvovala deca školskog uzrasta sa kojima su recitacije pripremile Đurđica Suvajac i Nataša Hartinger. Pored recitacija i prigodnog igrokaza o životu i delu Rastka Nemanjića, deca su crtala motive vezane za pravoslavlje i otadžbinu pa je organizovana i svojevrsna izložba svih pet radova. Za najuspešniji crtež proglašen je Hram Svetog Save na Vračaru, koji su nacrtali brat i sestra Nikola i Una Vujanović. Nagrada za najuspešniji crtež bile su karte za bioskopsku predstavu. Oko 80 prisutnih na svetosavskoj proslavi oduševila je Ana Isaković (15) koja je svirala violinu i izvela splet izvornih narodnih i rodoljubivih pesama. Deca koja su učestvovala u svetosavskom programu dobila su prigodne poklon paketiće.

Ana Isaković

Kako je uobičajeno na svetosavskim proslavama, za sve prisutne pripremljena je trpeza ljubavi koju su ove godine organizovale Dubravka Kojić i Bratislava Dlouhi sa porodicama. Sledeće godine čast da budu domaćini svetosavske proslave preuzele su Radmila Damjanović i ponovo Dubravka i Bratislava sa svojim porodicama. I u Frajzingu je primetno puno novih zemljaka koji su se rado uključili u život ove sredine i prihvatili okupljanja na bogoslužbenom mestu kao nešto što je sastavni deo svakodnevnog života. Potvrđuju to Dubravka Kojić i njen suprug Duško.

Dečji radovi o svetosavlju i rodoljublju

– Došle su cele porodice i spremni su da se aktivno uključe u život naše zajednice u ovom bavarskom gradu. Mnogi rado dolaze u crkvu i pomažu kada zatreba, a danas je među našim ljudima bilo i njihovih supružnika Nemaca. I ova svetosavska proslava bila je prilika da se naši ljudi sa svojom decom okupe na jednom mestu i da zajedno negujemo i čuvamo kulturu, tradiciju i običaje naše otadžbine. Posebno je to značajno za decu da u ovoj sredini ne zaborave ko su, šta su i odakle su – zadovoljno ističu Kojići.

Najuspešniji crtež: Rad Nikole i Une Vujanović

Detaljnije