Igrali za srce i dušu

igrali-za-srce-i-dusu

Z. Mirković

Od 12 koreografija sedam izvedeno premijerno

Važan jubilej, vredan poštovanja – četvrt veka postojanja Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča, obeležen je veličanstvenim koncertom prvog ansambla ovog društva, koji je petostruki prvak Evropske smotre srpskog folklora. U prepunoj koncertnoj dvorani Mut, u kojoj nastupaju čuveni Bečki dečaci, igrači “Mokranjca” još jednom su dokazali zašto su pet puta poneli titulu najboljeg srpskog folklornog ansambla na Starom kontinentu.

– Raskošne nošnje, efektna scenografija, dobra režija, a posebno neverovatna energija igrača na sceni, obeležili su ovo rođendansko folklorno veče – ponosno kaže Saša Kostić, predsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

Na sceni su dočarani i običaji

Ponosan je i što je “Mokranjac” za 25 godina postojanja izrastao u najveće društvo u dijaspori koje zasigurno može da stane uz rame sa najvećim ansamblima u matici.

– Naš klub ima 350 igrača, u šest grupa, i pored prvog ansambla sa ponosom možemo da kažemo da smo ove godine apsolutni prvaci Evrope i Austrije u svim kategorijama – ređa Kostić uspehe svog udruženja.

Dobro osmišljeni nastupi

Potpredsednik kluba Saša Božinović ističe da je pred publikom izvedeno 12 koreografija, od kojih čak sedam – premijerno.

– U tih 12 koreografija, igrači su publici priredili putovanje kroz sve delove Srbije. Gledaoci su uživali i nisu štedeli dlanove posle izvođenja svake pojedinačne koreografije – dodao je Božinović.

Neprocenjivo blago: Raskošne i šarolike nošnje

Veliki deo svih uspeha “Mokranjca” za ovih četvrt veka pripada i umetničkom rukovodiocu Miloradu Runji. On je osmislio ceo “rođendanski koncert” pod nazivom “Začarani krug”, a pod čijim vođstvom je “Mokranjac” osvojio sve titule šampiona. Zato se, na kraju koncerta, poklonio publici sa svojim ansamblom.

Zahvalio je svim svojim igračima na izvanrednom izvođenju te večeri, ali i upravi koja podržava njegov rad, jer samo svi zajednički, trudom i energijom čine da “Morkanjac” bude to što je danas.

Dobrodošlica: Predsednik Kostić i potpredsednik Božinović sa članovima dočekuju goste

– “Mokranjac” ne treba da brine za budućnost – poručio je Runjo i obećao da će 30. rođendan kluba dočekati sigurno još jači i bolji.

Koncertu je prisustvovalo mnogo uglednih gostiju, kao i bivših i sadašnjih članova.

Igralo se i oro

– Svi su bili fascinirani, oduševljeni programom. Svima je srce bilo puno kada su videli koliko je “Mokranjac” napredovao i izrastao u moderan i uspešan ansambl, odnosno klub u kojem se na pravi način neguju i poštuju srpska kultura i tradicija – rekao je Kostić.

Reči čelnika “Mokranjca” potvrđuje i jedan od gostiju koji kaže da njegovo ime nije bitno.

– Obično se kaže da pesma dira dušu, ali ovo večeras što smo videli na sceni, sve ove igre bile su melem i za srce i za dušu nas u dijaspori.

Vladimir i Tamara sa Teodorom i Vanjom

Sa decom na sceni

Milorad Runjo je osmislio zanimljive koreografije i priču “Začaranog kruga”, a posebnu čar koncertu dala je činjenica da su u njemu učestvovale po dve generacije jedne porodice.

– Vladimir Mijucić i Tamara Zlatković počeli su kao deca da igraju folklor u “Mokranjcu”, a sada su bračni drugovi, a za 25. rođendan kluba njihova deca, Teodor i Vanja, bili su deo priče ‘Začaranog kruga” – kaže Saša Božinović.

Orkestar Darka Ćitića je godinama uz “Mokranjac”

Muzička podrška

Saša Kostić je posebno zahvalio orkestru iz Užica, pod vođstvom Darka Ćitića, sa kojim “Mokranjac” sarađuje godinama.

– Darko i članovi orkestra su na vrhunski način pratili naš ansambl na koncertu, a u prethodnih 10 godina sa njima postižemo samo najbolje rezultate – ističe Kostić.

Darko Ćitić, šef orkestra Old Serbian sounds iz Užica, ističe da saradnja sa “Mokranjcem” traje već 10 godina i da je izuzetna čast i zadovoljstvo raditi sa takvim društvom.

– Zajedno smo deo velikih uspeha kao i velikih koncerata, kao što je bio onaj povodom 20 godina, a sada i ovaj povodom 25 godina koji je organizovan na vrhunski način. Mi smo dali naš skromni doprinos – rekao je on.

Milorad Runjo podseća da skoro sve muzičke aranžmane za “Mokranjac” radi Ćitić.

– Imamo samo reči zahvalnosti i pohvale Darku i njegovom orkestru na vrhunskim aranžmanima koji doprinose kvalitetu koreografija koje izvodimo – ističe Runjo.

Detaljnije