I Meksikanci igrali “Moravac”

i-meksikanci-igrali-“moravac”

Lična arhiva

Pesme i igre iz celog sveta: Učesnici prvog festivala u Austriji

Više od 400 učesnika, različitih generacija i sa raznih meridijana, okupilo se na prvom Internacionalnom festivalu folklora u Austriji. U specifičnom enterijeru dvorca Perhtoldsdorf, nadomak Beča, festival je privukao brojnu publiku, koja je mogla da uživa u muzici, pesmi i igri iz celog sveta – od Meksika do Balkana.

Mešali su se zvuci tradicionalnih meksičkih plesova, “Moravca” i “Užičkog” kola, a sve zajedno stopilo se u prijateljsku atmosferu, uz mnogo šala, osmeha, druženja.

Atraktivan nastup grupe iz Južne Amerike

– Naš prvi, predivni Internacionalni festival bio je odličan spoj ritmova, šarolikih kostima, tradicije koju su nam gosti iz raznih zemalja sa sve četiri strane sveta dočarali – priča Ana Branković, umetnički rukovodilac KUD Kolo iz Maria Encersdorfa, društva koje je bilo domaćin ove manifestacije.

Osim kulturno-umetničkih društava iz Srbije, predstavila su se i društva i orkestri iz Meksika, Ukrajine, Severne Makedonije i Bugarske.

– Više od 400 učesnika, širokog generacijskog raspona je prošetalo dvorcem Perhtoldsdorf. Bilo je to za nas predivno putovanje, prava “pozitivna geografija”. Dvorcem su se čuli razni jezici, bilo je sitnih problema u komunikaciji, a “govorilo” se i rukama i nogama… Ali, zasigurno nas je jedno, ono najvažnije, spojilo, a to je igra – kaže Brankovićeva.

I podmladak bio prisutan

Na nju su, a uverena je i na publiku koja je došla u velikom broju, najveći utisak ostavili koloritni i uvek nasmejani Meksikanci.

– Na kraju su i zaigrali “Moravac”, a i mi smo se uključili u razne njihove igre. A tek žurka posle koncerta… Ona nas je sve još više spojila – priča oduševljeno naša sagovrnica.

Zahvalila je na podršci svima koji su dali doprinos da san o ovom festivalu postane java, uz poruku da će se neizostavno ponovo videti i naredne godine, u novembru.

Meksikanci se i u kolo uhvatili

KUD Kolo je Internacionalni festival organizovalo je zajedno da Folklor festival asocijacijom, koja organizuje još 18 festivala širom starog kontinenta, u Španiji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Turskoj i Srbiji, sa više od 10. 000 umetnika godišnje, svih uzrasta.

– Da svi imaju priliku da uživaju u najlepšim svetskim gradovima i druže se sa umetnicima različitih krajeva sveta, uče različite igre i pesme, prikažu i promovišu svoje, ali na kraju, kao sada u Beču, svi zaigraju “Moravac” i “Užičko” – rekao je Dragan Pantelić, direktor festivala.

Veliko svetsko kolo

Posebnu zahvalnost Pantelić je uputio domaćinima, koji su, kaže, dali primer dobrom organizacijom.

– Očekujemo da se već naredne godine okupe ponovo najbolji i najinteresantniji ansambli sveta, na istom mestu – rekao je Pantelić i pozvao sve klubove i društva da se prijave i uzmu učešće na jednom od internacionalnih festivala, prošire krug prijatelja i povežu se u veliko svetsko kolo.

Detaljnije