I jelek i dres

Kulturno-umetnicko društvo „Dobrosav Radivanovic Kikac“ iz Bazela u saradnji sa FK Jugos iz istog grada minulog vikenda okupili su na stadionima St. Jakob šest društava: „Branko Radicevic“ (Lugano), „Sveti Sava“ (Belincina), „Izvor“ (St. Galen), „Homolje“ (Gosau), „Kolo“ (Nojnhof) i „Kikac“.
Oni su posle odigranih 12 koreografija sa svih srpskih prostora osnovali cetiri fudbalske ekipe: DŽipsi Kings, Jugos „C“, „Kikac“ i „Kolo“, te u sportrskoj atmosferi pokazali da je fudbal isto igra ali sa malo „tvrdim koracima“, koji takode traži veštinu, srcanost i kondiciju.
Pokazalo se da najbolji u kooreografijama nisu to i na zelenom terenu. Svi ucesnici na bini i terenima su nagradeni peharima, a Bane Joksic (10) iz „Kikca“ dobio je i najviše simpatija od kolega kao najšarmantnija „momcina“ u narodnoj nošnji, dok je Miladin Anicic na dvojnici proglašen za najboljeg muzicara u grupi „Balkan“, koja je svirala muziku za sve generacije.

– Ovo je vec druga godina kako smo krenuli sa kulturno – sportskim nacinom druženja za decu od 10 do 14 godina i uspeli smo jer su nam došla braca iz Lugana i Belincone, koji su prevalili punih 300 kilometara u jednom pravcu, a duplo manje od njih su udaljeni naši iz St. Galena i Gosaua, ali su takode stigli, a drugari iz Nojenhofa su komšije – kaže Lidija Joksic, predsednik KUD „Kikevac“ iz Bazela.
Domacini su ponosni da ih je za dva dana, koliko je trajalo ovo druženje, posetilo preko 1300 ljudi. Lidija konstatuje, ali istovremeno predlaže i ostalim društvima u Evropi i Švajcarskoj da pocnu sa ovakvim „kombinovanim“ programom što posebno privlaci mlade i dodaje da ce sledece godine istim povodom ucestvovati 10 društava.

– Nije nam žao što smo prevalili 600 kilometara (u oba pravca) jer smo od doceka, pa do lepog programa i ispracaja bili okruženi pažnjom domacina i vec smo se prijavili za sledecu godinu – ne kriju zadovoljstvo umetnicki rukovodioci iz Lugana i Belinzone Zorica Simonovic i Ozrenka Rajic i dodaju da je ovo bila i prava prilika da se više cuje o njihovim društvima koja su geografski udaljena od mnogih manifestacija koje se vecinom održavaju u centralnom delu Švajcarske.
– Više smo došli radi fudbla, ali igrali smo i dve koreografije. Predlažemo da se seledece godine pocne i sa košarkom i onda bi sve bilo super, rekoše Mile i Daniel, a njihove predloge u smehu podržavaju, Milica, Andela, Tanja, Nešo i Sveto.