Humani objektiv Borova

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo poslednjih osam godina uoči novogodišnjih praznika organizuje izložbu fotografija na kojima su zabeleženi različiti motivi iz ovog mesta. Tako je i ove godine u Galeriji Osnovne škole 22. decembra otvorena izložba na kojoj su prikazane najbolje od svih fotografija pristiglih na foto-konkurs.

– Na ovogodišnji foto-konkurs Borovska razglednica pristiglo je više od sto fotografija, a stručni žiri je za ovu izložbu izabrao 40 onih koje su najkvalitetnije i koje na najbolji način opisuju Borovo. Želja nam je i namera da i ove godine podsetimo naše sugrađane na sve ono lepo što imamo u Borovu, a istovremeno da pomognemo jedno našem sugrađaninu. Naša razglednica je svake godine humanitarnog karaktera i tako će biti i ovog puta. Pomoć je namenjena Cviji Jandriću koji je imao težak životni put. On je kao dete prošao kroz logor Jasenovac, a danas je u teškoj zdravstvenoj situaciji i odlučili smo da mu na ovaj način olakšamo predstojeće novogodišnje praznike – rekao je predsednik VSNM Borovo Duša Latas.

Trinaest najboljih fotografija na borovskom kalendaru

Zanimanje za „ Borovsku razglednicu“ raste iz godine u godinu pa na foto-konkurs pristižu i fotografije iz drugih država i glavnog grada Hrvatske.

– Imamo učesnika iz cele Hrvatske, najviše iz Borova i Vukovara, ali i iz Republike Srpske i iz grada Zagreba. Želimo da ukažemo svima koji ovde žive, ali i onima koji su otišli kako Borovo danas izgleda i da se podsetimo na sve lepe motive. Dizajnirali smo i ove godine kalendar sa 13 fotografija koje se smatraju najkvalitetnijim i koje prate i prikazuju dešavanja u određenom mesecu – napominje Latas.

Svoje umetničke izražaje načinjene objektivom fotoaparata izložilo je 26 fotografa amatera, a ovogodišnji gost fotograf bila je Zorica Kovačević, vaspitačica u Dečjem vrtiću „Zlatokosa” koja je na svojoj prvoj izložbi prikazala deset fotografija.

Borovska razglednica Zorica Kovačević portal
Zorica Kovačević

– Fotografijom se bavim kao amater poslednjih nekoliko godina. Inspiracija mi je uglavnom priroda u Borovu i okolini. Ove godine sam dobila priliku da učestvujem kao gost fotograf na Borovskoj razglednici, a ono što mi je najdraže je to što je sve ovo humanitarnog karaktera i zato uvek i onda kada sam bila učesnik od srca dajem fotografije za ovu priliku – rekla je Zorica.

Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović prisustvovao je otvaranju izložbe koja čuva trenutke iz života Borova u 2020. godini, a iako veoma teška i izazovna imala je ova godina i lepih momenata.

– Izuzetno sam zadovoljan što imam priliku videti, mada sam iz Borova, neke trenutke koje sam propustio. Ljudi to lepo zabeleže svojim fotoaparatom i onda se možemo prisetiti i manifestacija koje su nažalost ove godine u najvećem broju izostale. Ovo je jedan podsetnik na godinu koja je na izmaku i lepa prilika da, i usled ovakvih mera kada je sve ograničeno, otvorimo izložbu i sačuvamo njen humanitarni karakter – rekao je načelnik koji je ove godine, nakon nekoliko pokušaja, napokon zadovoljio kriterijume komisije te je po prvi put i sam bio učesnik Borovske razglednice.

Svi koji žele mogu doći u galeriju OŠ „Borovo“, pogledati izložbu i izabrati neku od uramljenih fotografija ili novi kalendar, za to je potrebno da izdvoje prilog čija visina nije određena i time će dati svoj doprinos i učestvovati u humanitarnoj akciji Veća srpske nacionalne manjine.

The post Humani objektiv Borova appeared first on srbi hr.

Original Article